måndag 14 februari 2011

Alla hjärtans dag

Hur många firar denna dag? Upp med en hand nu. Inte fler? Nåväl, det beror nog mest på att det är en anglosaxisk angelägenhet framför allt. Officiellt är detta sankt Valentinus dag. Valentinus var en kristen präst som ska ha avrättats den 14 februari 269 på order av kejsar Claudius II. Hans namn lever kvar än idag i almanackan som Valentin och i USA är man verkligen inne på det här med Valentine. Alla hjärtans dag är förstås en kul tanke, att man ska bry sej om någon man tycker om. För mej som är intresserad av historien bakom är dock detta en dag som jag inte riktigt kan förlika mej med.

För det första har man inte kunnat belägga att Valentinus ens har existerat, därför har t o m den katolska kyrkan strukit honom ur sina rullor över helgon som ska firas. För det andra är detta med alla hjärtans dag nåt man borde fira varje dag, åtminstone några minuter. Tänk på någon du tycker om, gör något för honom/henne så är det bra nog. Vi behöver inte nån speciell dag för att påminnas om att vi borde tycka om någon. Det ska ske automatiskt. Så tycker jag i alla fall.

Jag ser mer fram emot morgondagen. Det är en dag som betyder nåt alldeles extra för mej, även om jag inte direkt bryr mej om att det ändrar en siffra för mej åldersmässigt.

Populära inlägg