lördag 31 juli 2010

Ju mer saker förändras desto mer förblir de detsamma

Rubriken är en översättning av ett franskt ordspråk myntat av den franske poeten och kritikern Jean-Baptiste Alphonse Karr (1808-1890). Anledningen till att jag tar upp detta uttryck är att jag nyss läst två saker som fått mej dels lite förvånad, dels ganska arg och dels lite förvirrad. Förvånad därför att jag inte trodde att SVT kunde hysa såna okunniga och inskränkta figurer som Erica Bjerström. Arg därför att såväl Bjerströms artikel och hela tanken som hon återger (än en gång utan att egentligen ha satt sej in i vetenskaperna bakom) att ett ökat antal bränder, så kallade extremväder eller 160 rapporter från diverse (politiskt intresserade) forskare skulle bevisa att jorden blivit varmare får en att himla med ögonen. Journalister är och förblir journalister. De vädrar ett scoop och då får inget, inte ens verkligheten, stå i vägen. Kanske Bjerström borde se sej om efter fler källor gällande temperaturmätningar för de är många och inte alla visar på en uppåtgående trend, faktiskt tvärtom i många fall. Men det får hon själv leta reda på. Jag skriver bara namnet Roy Spencer.

Bjerström skriver om klimatförändringar som om det vore ett nytt fenomen. Vilket det alltså INTE är. Som Lars Kamël skriver på sin blogg:

"OK, alla som har ifrågasatt att klimatförändringarna är på riktigt räcker upp en hand. Hallå? Varför räcker ingen upp handen?
Klimatförändringar har varit på riktigt sedan vår värld fick ett klimat. Om det är några som har inbillat sig att klimatförändringar är något nytt och märkligt som inte fanns för några hundra år sedan, så inte är det klimathotskeptiker." Det är Europa och Nordamerika som visar upp en uppvärmning och det är också i dessa områden som de flesta väderstationer finns. Ryssland, som nämns i Bjerströms "artikel", har knappt några kvar och de som finns är precis som i väst oftast placerade i storstäderna eller på platser där man redan vet att det blir varmt om somrarna.

Förvirrad blir jag för att Miljöpartiet kommer med ett väldigt orimligt förslag. Det stammar från Almedalsveckan och går ut på att stormarknader utanför städerna ska förbjudas till förmån för små lokala butiker. Kan vi inte få ha båda företeelserna, som vi redan har det? Det gör mej lite arg också eftersom man sparar mer bensin genom att ta sej ut till en stormarknad än att ta sej runt i innerstan i jakten på en parkeringsplats för att sen gå runt i butikerna. Bor man i förstäderna går ju apostlahästarna bra förstås men vill man storhandla går inte småbutikerna. Ogenomtänkt av Miljöpartiet där. Bondens egen Marknad fungerar ju jättebra för den som vill ha alternativ.

Så då återkommer vi till rubrikens betydelse, ju mer saker förändras desto mer förblir de detsamma. En parallell till detta uttryck i detta fall är det enda som inte förändras är förändringen själv. Jag kan ta upp hur mycket filosofi som helst för att förklara kopplingen mellan dessa två saker ovan men jag nöjer mej med att skriva att dessa synsätt ingår en pågående utveckling av vårt sinne. Vi kanske måste ha tålamod med de som ständigt ser undergång och fördömelse, inte gillar det stora och enkla, inte vill ha utveckling utan inveckling.

Populära inlägg