torsdag 20 januari 2011

Det går åt rätt håll


Gabrielle Giffords, kongressledamoten i Arizona som sköts i huvudet av ett pucko för ca två veckor sen, har kunnat stå på egna ben. Det är glädjande att så sker. Vi får väl se om hon återkommer till sitt värv som politiker. Hon får ta en vilopaus nu och se om hon är redo för såna duster igen.

Neger!

Semlor kräver att alla som finns ska få uttalas fritt

Ordet neger kommer från latinets niger som betyder svart. Varifrån romarna har fått ordet i sin tur är okänt för det har ingen koppling till namnet på länderna Nigeria och Niger i Afrika, som fått sina namn från Nigerfloden vars namn betyder - flod. Tyvärr har ordet genom association med rasism och kolonialism fått en dålig innebörd. Men ett ord är bara ett ord och även om man kan göra vilka tolkningar som helst av ett ord så är det bara dumt att undvika att använda dom för neger är ingen svordom och absolut inget nedsättande ord alls. Böcker bör inte stoppas i den politiska korrekthetens namn, speciellt inte som böckerna ifråga handlar om en semleätande detektiv.

Jag har inget emot något ord, om det inte är för krångligt att uttala. Den som inte vill säga ett visst ord ska inte behöva säga det heller men ingen ska få komma och säga åt en vad man får eller inte säga. Jag skulle vilja säga att de värsta rasisterna och särskiljarna är de som vill förbjuda oss andra att säga vad vi vill. Utan ord kan vi lika gärna lägga ner hela den mänskliga civilisationen!

Nya mammutar?


En japansk forskare vill återuppliva mammuten, närmare bestämt den art som vi idag kallar ullhårig mammut. Den överlevde längst in i vår tid av alla de elefantarter som anpassade sej till istidens bistra klimat. Den försvann för ca 3500 år sen men inom fem år, kanske så lite som fyra, kan den vara tillbaka, om genforskaren Akira Iritani vid Kyotos universitet lyckas med sina experiment. Han vill ta ett litet prov från de infrusna mammutar man har i Sibirien och föra samman DNA med de celler man har på moderna elefanter.

Min första tanke när jag såg detta var: varför? Är det så viktigt att leka Jurassic Park med utdöda djurarter? Sen kom jag att tänka på vår inbyggda nyfikenhet. När vi har lärt oss "leka" med generna är det väl lika så gott att vi leker av oss den vetenskapliga rommen och prövar sånt här. Det värsta som kan hända är ju ett missfall. Mitt tips är dock att det dröjer innan vi lyckas med sånt här, i alla fall längre än fyra-fem år. Kanske tjugo år. Men lyckas Iritani rätt snart kan han nog räkna med ett antal priser för sin forskning kring hur gener och DNA fungerar.

Populära inlägg