onsdag 8 januari 2014

Kontrollsamhället är en chimär

Vi lever i en värld där kameror finns lite varstans och övervakar våra steg. Vi får små "söta" kuvert varje år som visar att myndigheterna har hållit koll på oss och varje gång det händer ska de belöna/bestraffa oss för saker de har gjort mot oss. Till och med bankerna, våra arbetsgivare, våra medarbetare och affärerna vi handlar i håller koll på vad vi gör genom dom. Men om man tänker efter är det inte mycket myndigheter och företag egentligen vet om oss. Till exempel, stänger vi av datorn, mobilen och allt annat sånt och lever som före den digitala revolutionen, får kontrollälskarna svårare att hålla koll på oss.

Men man behöver inte ens göra det. Det räcker med att gömma sej i mängden på internet. Mer än hälften av all trafik på internet numera är automatiserad i nån form och det domineras av skräppost som torde vara lätt att gömma sej i, om man har onda avsikter. Men mer onda avsikter än en sekt får man leta efter. Här snackar vi kontrollbehov utöver det normala. All heder åt dom som vågar lämna religiösa förbund för ett liv i det fria.

Men vi ska inte blanda ihop övervakning och kontroll. Kontroll är inte alltid av godo, liksom övervakning inte alltid är av ondo. Vi har alltid haft en samhällelig kontroll och övervakning av individerna i samhället vi lever i. Den kontrollen är naturlig och hör ihop med vårt förflutna som apor på savannen för miljontals år sen. Våra närmaste släktingar gör så också.

Men om det moderna kontrollsamhället verkligen skulle varit effektivt skulle inte alla våldsbrott som nu sker kunna äga rum. Svindlerier skulle upptäckas i fler fall än de blir upptäckta och bedrägerier skulle vara nonexistenta. Kriminalitet förhindras alltså inte av övervakning, den bara flyttar på och anpassar sej. Det kommer dessutom alltid att finnas såna som inte vill vara en del av en grupp eller samhället i stort.

Så nog är kontrollsamhället faktiskt en chimär. Det kan upplevas som att samhället håller koll på en, men egentligen är de bara nyfikna och vill en väl. Det är några få som verkligen vill övervaka och bestämma på avstånd vad andra ska göra. Men ingen vill egentligen oss något ont genom att övervaka oss. Däremot är det bara så tröttsamt att se hur staterna missbrukar övervakningen för att spana på varandra när de kunde hjälpa varandra istället. Spionage och annat larv, som sällan lyckas, håller dom på med. Nu sätter jag punkt här för idag. Detta inlägg kommer jag fortsätta en annan gång."Niiiiiice pants!"

Populära inlägg