måndag 13 juni 2011

Kåseri kring en bild


Den här bilden har jag visat flera gånger förut på den här bloggen och den har blivit en av mina favoritbilder genom åren. Bilden är tagen våren 1994 vid sjön Ekoln en bit söder om Uppsala, nära en av förorterna Gottsunda. Det är tidig morgon och solen har nätt och jämnt nått över horisonten. Där nere vid stranden är det fortfarande ganska mörkt. Uppenbarligen har jag upptäckt en svan på vattnet för det är den som är mitt i bilden. Så här långt efteråt kommer jag faktiskt inte ihåg om det var för fågelns skull eller ej som jag tog fotot. I vilket fall som helst andas allt frid och fröjd.

Det är små antydningar till vågor på sjön och en brygga kan anas i bildens högerkant. På andra sidan sjön syns en ås med skog som sträcker sej flera mil söderut. Det är nästan helt molnfritt sånär som på en strimma i nedre högerkanten plus nåt disigt precis nedanför denna strimma. Jag gillar hur skogen speglas i vattnet. Det ger en extra dimension åt upplevelsen.


Det finns en till bild från Ekoln denna morgon. Den visar en brygga med ett antal båtar förtöjda. Den har jag inte visat hör förut. Man ser vass och "älvdansen" på vattenytan. Lugnt och stilla. Bara fåglarna hörs. Det blir en trolsk stämning som jag upplever ibland när jag står vid såna här platser och ser ut över nejden.

Sen tar det hela slut och jag vänder åter till vardagen. Vid den här tiden var jag en 20-årig student som trodde jag skulle lyckas i Uppsala. Det gick inte alls. Jag tog mitt pick och pack några månader senare söderut igen och började om i Växjö och Lund.

Populära inlägg