onsdag 15 december 2010

Spegeln vanärar endast sin upphovsman

Wikileaks senast presenterade rapport handlar om en amerikansk fd ambassadör i Norge som säger att norrmännen är självgoda typer som tror att de har en stor roll vid fredssamtal. Jag har träffat en del norrmän och ingen av dom är självgoda typer. Tvärtom är de trevliga och lite diskreta. Men det handlar ju också om vilka individer man träffar på. Den här amerikanen, som själv ger intryck av att vara självgod och dessutom självupptagen, har nog träffat sina fränder, på sätt och vis, alltså människor som är lika självupptagna och självgoda som han själv är. Det för mej in på rubriken, som är en anpassning av en replik en kines i ett Lucky Luke-äventyr säger när någon anklagar honom för att vara elak. Det är en lite mer lärd version av uttrycket "den som sa't han va't."

Det finns så gott om dumheter i vår värld nu så om någon säger sånt här reagerar man knappt längre. En atombombsexplosion över nån storstad skulle väl knappt få någon utanför just den staden att ens rycka på axlarna...

Global eruption på solen ändrar synen på vår egen stjärna

Varje liten röd prick på solens yta är mer än tio gånger större än jorden.
1 augusti inträffade en händelse som skakade om forskare med solen som specialitet. Då exploderade stora delar av solens yta i en gigantisk eruption som täckte halva den sida som solen just då vände mot oss. Det här var större än något man observerat förut. Man fann då att magnetismen spelar en viktig roll när såna här utbrott äger rum. Massor av energi och massa förflyttas över solens yta samtidigt som enorma mängder kastas rätt ut i rymden med oerhörd hastighet. Detta innebär att man nu måste hålla koll på hela solen för att få en något så när ackurat prognos för när nästa eruption kommer att äga rum, stor eller liten.

Populära inlägg