torsdag 30 december 2010

Historien om sachertårtan


Det är tidigt 1970-tal, långt före internet och möjligheterna att beställa saker från andra länder på ett kick. Min mamma ville bjuda sina arbetskamrater på patologen vid Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg på tårta och tänkte då att hon skulle slå till med nåt extra: en sachertårta direkt från Hotel Sacher i Wien. På den här tiden fick man gå via andra kanaler än idag och hon beställde genom att ringa hotellet. Så långt var allt väl.

Men sen när tårtan skulle in i Sverige började de byråkratiska kvarnarna att gå igång. Tårtan, som bland annat innehåller mjöl och ägg klassades som jordbruksprodukt och man ville veta exakt vad tårtan innehöll. Innan dess skulle den inte få släppas in i landet. Jordbruksverket, som då var stationerat i Jönköping, ville veta allt om tårtan och flera dagar av samtal fram och tillbaka ledde ingen vart. Ett telefonsamtal till hotellet klargjorde saken: det finns hemliga ingredienser i tårtan som inte får yppas för kreti och pleti.

Hämnden från byråkraternas sida i Sverige blev att lägga på en extra införselavgift och låta saken dröja i flera veckor samt att min mamma fick hämta tårtan via diplomatpost ute i nån avlägsen del av Göteborgs hamn.

Till sist fick så min mamma bjuda på en extralyxig sachertårta. Hoppas den smakade bra!

Populära inlägg