söndag 19 juni 2011

Kreativitet och galenskap

Vad vi vanliga dödliga misstänkt länge har nu bekräftats av vetenskapen, det finns en genetisk koppling mellan genialitet, alltså fantastisk kreativitet, och galenskaper i form av psykoser. Det finns en distinkt koppling mellan t ex forskning och olika mentala problem. Man har kollat listor på folk som jobbat inom olika yrken, jämfört DNA hos folk och dragit dessa konklusioner efter mycket dividerande och pusslande. Troligtvis krävs nog ett än mer digert arbete med gener och jämförelser inom släkterna innan sista ordet är sagt om detta.

Såna här problem har sällan folk som jobbar inom tjänstemannasektorn. Precis som en kommentator till DNs artikel skriver: "Bankirer är väl snarare anledningen till att andra blir psykiskt sjuka."

Fast i sambandet kan man undra om inte det finns en viss form av sinnessjukdom bland tjänstemän också, bara att den är mer subtil och yttrar sej i att andra mår dåligt snarare än de själva.

Man kan också undra om det är vanlig kreativitet eller galenskap som ligger bakom det faktum att IPCC är i blåsväder än en gång sen en rapport avslöjats som skriven av en person som låtit sej styras av Greenpeace. Dravlet inom klimatdebatten från särintressenas sida fortsätter alltså, trots att det knappt finns någon trovärdighet i AGW-hypotesen längre. Den kommer jag hädanefter degradera till tanke. En hypotes är i alla fall ett trovärdigt scenario, nåt som skulle kunna hända, men en tanke är bara nåt man hasplar ur sej utan att "tänka efter".

Som synes är gränsen mellan kreativitet och galenskap mycket tunn.

Populära inlägg