onsdag 19 november 2008

Jag har varit på föreläsning


I kväll (19/11) har jag varit på föreläsning. Den som höll föredraget var Annika Dahlqvist vars blogg är ganska frekventerad. Hon pratade om den formen av diet hon själv kallar LCHF (Low carb High Fat = Låga kolhydrater, högt fett) och jag måste säja att även om hon är väl långrandig är det hon säjer mycket vettigt. Jag mår mycket bättre av att äta en stor fet stek med grönsaker än havregrynsgröt, pasta och margarin på nån torr macka. Jag rekommenderar alla som har stor mage att börja äta riktigt smör, äta mycket kött och grönsaker som växer ovan jord. En och annan potatis och morot får förstås vara med men det ska vara på ett minimum.

Hon ger intrycket av att vara initierad och kunnig. Dessutom är hon väldigt arg på vad hon kallar etablissemanget, dvs de läkare, professorer och andra som är mer eller mindre sålda på det koncept som livsmedelsindustrin ger i form av lågfettsdieter och fettsnåla livsmedel. Hon kallar detta utan att hymla för en bluff och att vi har utsatts för historiens största bedrägeri när man utsett det mättade fettet till huvudfienden i kampen mot fetman. Hon säjer sej kunna påvisa att det är från det att man började förorda kolhydrater och fettsnål mat i USA på 1970-talet som fetmahysterin började där på allvar. Det förvånar mej inte alls. Det är från den tiden som man på allvar också börjar tala om anorexia och bulumi.

Nu till nåt relaterat.

På sistone har jag läst så mycket om de E-nummer som är godkända av Livsmedelsverket och EU så det stått mej över öronen. Dessa tillsatser är dock inte alla farliga men de flesta har beteckningar som får en att vilja gripa efter första bästa vapen, om man hade nåt. Eller vad tycks om Natriumbensoat, hör det hemma i en maträtt? Natriumbensoat är ett konserveringsmedel med beteckningen E 211 och det finns i bl a lingonsylt, vilket är konstigt då lingon innehåller ett naturligt konserveringsmedel, nämligen bensoesyra, som ju bland annat Natriumbensoat bygger på. Efter tips från Svenska MacWorlds forum har jag köpt boken Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson. Han har en nyare bok ute betitlad Äkta vara. Den ska bli intressant att införskaffa.

Håll till godo, gott folk!

Uppdatering 090806: Sent omsider har jag kommit mej för att lägga upp den bild jag tog vid tillfället.

Äntligen någon som vågar skriva kritiskt!

Vad man än må tro om människan och hennes eventuella påverkan på klimatet behövs det kritiska röster som sätter igång en diskussion kring allt som kommit fram hittills. I Svenska Dagbladet har just en sådan kritisk diskussion startats och av kommentarerna att döma är ämnet kontroversiellt. IPCC (FNs klimatorgan) har inte monopol på diskussionen. Vad än framtiden har i sitt sköte åt oss så är det inte att människans verksamhet kommer att förstöra klimatet.

Ett antal frågor:

1) Sen när är ett varmt klimat en dålig sak?

2) En global temperaturhöjning på ca 6 grader innebär att jorden kommer upp i den medeltemperatur den hade före senaste istiden samt för ca 5,000 år sen. Jag tror inte människans verksamhet klarar av att höja temperaturen så mycket. Varför tror så många det ändå?

3) Om nu människan skulle påverka klimatet med höjningar som följd, varför ökar då Antarktis isar i omfång?

Populära inlägg