torsdag 18 november 2010

Första planeten utanför vår galax hittad

Så tänker sej en målare att det kan se ut vid den här planeten. Ursprung: BBC/ESO
Egentligen är det inte utanför vår galax som planeten hittats. Själva planeten och dess moderstjärna har sitt ursprung i en annan galax som svaldes av Vintergatan för mycket länge sen. Sen dess befinner sej stjärnan HIP 13044 och dess system i utkanten av vår galax. Stjärnan närmar sej enligt BBCs artikel och även den som skrivit om den på annat håll slutet av sitt liv. Planeten har ganska lågt metallinnehåll vilket förbryllar forskarna. För egen del antar jag att stjärnan helt enkelt sugit åt sej sådant material i början av sin fas som röd jättestjärna då vätet i kärnan tagit slut.

ESO har detta att säga om upptäckten på svenska. Det kallas visst galaxkannibalism bland astronomer och astrofysiker. Vad gäller HIP 13044 och dess planet har man på sistone börjat leta efter planeter kring stjärnor som är nära slutet av sin bana för att se hur dessa planeter klarar av stjärnans dödskamp. Det kan ge en viss inblick i hur det kan komma att se ut när vår egen sol kommer att göra samma sak om ca fem miljarder år.

Varför Jack The Ripper kan ha varit Jill The Ripper

Ett tips till alla som läser Genusnytt och andra genusforskningskritiska bloggar!

I kväll på History Channel går ett program i en serie om världens mest kände seriemördare, Jack The Ripper. Klockan 20 sänds avsnittet som tar upp möjligheten att det kan ha varit en kvinna. En teori är att det kan ha varit Mary Pearcey, en kvinna som avrättades för ett brutalt mord på en kvinna 1890. Ripper-morden ägde rum i ungefär samma trakt som Pearcey bodde åren 1887-88. Den hypotesen bygger på just att hon levde i samma område, Whitechapel, där morden ägde rum samt att hon var kapabel, såväl fysiskt som psykiskt att utföra morden. Hennes sätt att ta den kvinna hon bevisligen mördade var också snarlikt Ripper-morden med den skillnaden att hon inte skar upp buken på det offer hon fälldes för.

Andra teorier pekar ut barnmorskor som tog barn av daga, det som vi makabert förr brukade kalla änglamakerskor. Sir Arthur Conan Doyle trodde å sin sida att det var en man som klädde ut sej till kvinna för att kunna röra sej osedd bland de prostituerade, som ju var Jack The Rippers offer. Eftersom det gått 122 år sen de sista morden lär vi nog aldrig få reda på vem mördaren var, man eller kvinna.

Som man bäddar får man flyga


Så heter den gamla klyschan. Ett plan från Marocko till Paris tvingades ta en omväg och landa i Liege, Belgien pga dimma i Frankrike. Passagerarna på det här planet tycks ha fått ilskesoppa att äta ombord för de vägrade stiga av planet för att borda bussar som hade ordnats åt dom för vidarefärd till Frankrike. Flygbolaget ifråga är RyanAir, ett bolag som jag förstått inte har det allra bästa ryktet i branschen. Det är något jag själv inte kan vare sej bekräfta eller vederlägga eftersom jag inte flyger. Vad jag kunnat se har bolaget följt anvisningarna de fått från respektive flygledartorn och visat att de tänker på passagerarnas säkerhet. Jag förstår inte varför dessa turister skulle drabbas av kollektiv noja och uppträda som divor hela bunten.

Det kan möjligtvis vara så som en säger i Aftonbladets artikel att de var trötta och inte tänkte så klart. Till viss del får man skriva det på lågpriskontot också. Då menar jag inte flygbolagets lägre priser visavi konkurrenterna utan det låga pris man betalar för att över huvud taget överleva i luften. Jag har inget emot att flyga så kom inte med nåt sånt. Det är bara det att det är en stor risk att göra det. Det är en stor risk bara att stiga ur sängen...

Populära inlägg