onsdag 17 december 2014

Avtal - anagram för tavla

En tavla är inte bara nåt snyggt att titta på, det är också beteckningen för att man gjort nåt klantigt. Ordet är sannolikt bildat till tabbe, en ombildning av dabba, vilket är ett ljudmålande ord som beskriver hur man gjort bort sej.

Det klimatavtal som nyligen ingicks i Lima, Peru, är sannolikt en riktig tavla. Man ska hålla sej inom tvågradersmålet, vilket naturen inte kommer att bry sej om. Dessutom är hela dokumentet så luddigt skrivet att man kan tolka det på vilket sätt man vill, om man vill. Det är som om vissa politiker ser sej som om de vore gudar ibland. Visst, de drivs som många andra av en önskan att göra livet drägligare för andra, men vi hjälper inte fattiga länders invånare att ta sej ur fattigdomen genom att göra dom ännu fattigare.

Mycket bättre än något politiskt avtal ingånget de senaste 100 åren.

Klimatfrågan har, som jag tidigare sagt, utvecklats till en fullfjädrad religion och de som tror på att människans påverkan på klimatet är allenarådande bevisar påfallande ofta just detta genom olika artiklar och uttalanden. De kan inte tänka sej att det finns alternativa förklaringar till det som sker omkring oss. Nu håller de politiker som är mest troende att avskaffa vår moderna civilisation genom att först göra oss fattiga (vi betalar en massa pengar för att övergå till dyr, ineffektiv elproduktion), sen se till att vi förstör naturen genom att säga att vi räddar den (vi återinför den sortens lantbruk som vi övergav för 100-150 år sen, den sortens lantbruk som förstörde stora delar av Mellanöstern, Europa, Afrika och Asien därför att vi hela tiden flyttade på oss för att kunna odla mer och mer).

Så nog har politikerna gjort en tavla alltid. En rejäl sådan. Jag har i nuläget mer förtroende för att en tjej med en modeblogg ska kunna hjälpa oss ur alla problemen än de politiker som skapat krisen genom att tro alldeles för mycket på osäkra påståenden och bevis som kanske inte är bevis för att mänsklig påverkan av klimatet är allenarådande vad gäller hur klimatet förändras. Att vintern inte uppför sej som vanligt är inget bevis för våran påverkan. Såna påståenden är inte trovärdiga. På 1930-talet var många av vintrarna varmare än nu. Fler avtal kommer bara att ge fler tavlor. Kanske vi kan använda avtalen som bränsle när nästa vargavinter kommer?"A virgin birth I can believe,
but finding three wise men?"

Populära inlägg