tisdag 31 maj 2011

15-årsgränsen, betyder den nåt idag?

Vi har haft lagen om 15-årsgräns för att ha sexuella relationer med andra människor rätt länge nu och på det hela taget funkar väl lagen ganska bra. Det finns dock ett aber med utformningen av den lagen. Under den åldern räknas det lagtekniskt, av någon underlig anledning som våldtäkt, oavsett vad som hänt i sängen eller var det nu ägde rum. Men nu verkar det som om den lagen urholkats av en dom i Ystads tingsrätt där en flicka i övre tonåren friats från denna tekniska våldtäkt eftersom något våld aldrig ägde rum under sexakten.

Man kan fråga sej om det verkligen ska behövas en sån lag. Nu menar jag inte att alla som känner för det, minderåriga såväl som vuxna, ska ut och hoppa på varandra utan jag menar att lagar upplevs som tvång, inte som en serie rekommendationer. Vi förmanas av samhället att inte slå, inte stjäla, inte luras och vi följer dessa förmaningar (om vi är normala förstås) men en lag blir mer som en pekpinne där det förbjudna blir nåt begärligt.  Det är som när man var liten och inte fick ta kakan i burken för att de skulle alla få, inte bara man själv. Själv har jag inget begär till minderåriga så den kakan kan ligga kvar i burken. Jag hoppas att ingen annan heller har såna begär men samtidigt slås jag av tanken att begäret hade nog inte varit lika prominent om inte lagen hade påpekats gång på gång och t o m gjorts till en skämtaktig och väldigt löjlig ceremoni. Jag tänker på hela konceptet kring byxmyndighet.

Så, behövs lagen om 15-årsgräns? Vore det inte bättre med att enbart anmäla och åtala de som begår våldtäkter och med detta menar jag endast att genom att bruka våld ha sex med någon annan mot hans/hennes vilja.  Det är så många som ändå "kommer undan" för att rätten tyckte att den ena parten såg vuxen ut för sin ålder. Skamkänslor kan man få för en sexuell kontakt, oavsett om man är 13 år, 33 år eller 63 år. Men att låta lagvrängare bestämma hur skamkänslorna ska handskas med är helt fel. Det sänder helt fel signaler till unga människor; dels att det är fel att ha sex och dels att alla vuxna bara är ute efter att komma innanför ens byxor. 15 år borde vara en rekommendation och ett osynligt hinder snarare än en lag.

Sen kan man ju, som Pär Ström förmodligen kommer att resonera, tänka tanken att om det hade varit det omvända med en pojke i övre tonåren och en minderårig flicka hade nog rättsapparaten slagit till hårdare och en fällande dom hade kanske varit en realitet.

Uppdatering: Lika teknisk som lagen om sex med minderåriga är lika tekniskt var frikännandet av den åtalade flickan.  I de åren som är runt 15 år kan jag nog säga att det kvittar om den ena är under 15 och andra strax över. Det går inte över en natt att man går från outvecklad till fullt utvecklad. Sånt är som överallt annars helt och hållet individuellt. Där har denna lag helt missat sitt mål. Det är äcklen man vill åt, inte de som vill ha en skön stund och vill det av ren och skär kärlek eller bara för stunden samtidigt som de båda är med på det + att de är i någorlunda ålder med varandra. Anpassa således lagen efter detta.

1 september 2011, kom ihåg det datumet!


Den 1 september blir USB-minnen, externa hårddiskar m m mycket dyrare pga fjantorganisationen CopySwedes överenskommelse med branschorganisationen UMA om ersättning för vad man anser vara oskäligt användande av medium för upphovsrättsskyddat material. Vi som har egna foton och filmer på våra USB-minnen och hårddiskar drabbas lika mycket som de som sparar filmer och musik som de laddat ner från nätet. Snacka om kollektiv bestraffning!

När får jag mina pengar tillbaka för att jag lagrar mina egna foton, filmsnuttar och skrifter på USB-minnen? Jag har hittills köpt sju stickor med pris från 79 kr/st till som mest 298 kr/st. Jag har en del pengar att hämta hos Copyswede, eller hur? I vilket fall som helst får jag börja hamstra nu för sen kommer jag inte ha råd att köpa så många om det hela tiden ska slå på oss konsumenter när skiv-, film- och datorspelsbolagen blir ännu girigare.

Populära inlägg