tisdag 24 september 2013

Kan vatten halka?

Forskare har upptäckt ett "svart hål" i våra hav och genast är Aftonbladet där med sina "journalister" för att skriva en artikel. Men det är inte direkt själva "hålet" i vattnet jag irriterar mej mest (även om det utan tvivel är en väldigt tokigt skriven artikel i övrigt) på utan användandet av ordet "slippra". Ingressen till artikeln är denna: "Nu har forskare funnit svarta hål i havet. De enorma strömvirvlarna slukar allt som kommer i dem och inte ens vatten kan slippra ut."
Jag blev nyfiken på ordet slippra och slog upp det. Det finns mycket riktigt ett sådant ord i svenskan men det betyder inte ta sej ut, som Aftonbladet använder det, utan halka till. Glida är en annan betydelse och i den betydelsen kan man säga att något slipprar mellan ens fingrar (samma som engelskans slip through ones fingers). Annars säger ju vi ser mellan fingrarna.

I själva brödtexten till Aftonbladets artikel förekommer sen sippra, vilket betyder att något sakta ångar, rinner eller på annat sätt sakta tar sej ut. Inte heller det gillar jag i sammanhanget för eftersom virveln i havet är stark att inget SLIPPER ut kan det inte heller sippra ut. Jag undrar nu bara en sak: Kan de ingenting på Aftonbladet längre?
"If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed"

En läckt rapport

Här är länken till IPCCs rapport till politiker och andra professionella tyckare. Hoppas ni gillar den:

Rapporten.

I övrigt är jag glad att jag inte såg Vetenskapens värld igår kväll. Det jag tidigare sett när Victoria Dyring & co fått bre ut sej om klimatdravlet har inte precis rosat marknaden, vare sej för oss realister eller ens för de som tror på människans absoluta påverkan på klimatet. Som Peter Stilbs säger är SVTs ståndpunkt i klimatfrågan rena rama magplasket.


"War is peace.
Freedom is slavery.
Ignorance is strength.
"

Populära inlägg