torsdag 9 januari 2014

Renarna lider - och det är renskötarnas fel

Nås av nyheten att renbetet går dåligt trots brist på snö i Västerbotten och Lappland. Det förefaller som om det är vädret man skyller på, som vanligt. Men om man rannsakar sitt sinne inser man snabbt att det kvittar om det är ett bra vinterväder eller ett dåligt dito. Problemet ligger i att alla svenska och norska renar är domesticerade och tvingas hålla sej på en och samma plats i stort sett. De får inte röra sej som de vill längre, till områden där maten, oftast renlav, finns. Det leder till att maten äts bort i de områden där renarna tvingas stanna kvar. Till slut blir nästan inget kvar och det som lyckas växa upp är inte tillräckligt av det för att alla ska kunna leva på det.

Det bästa för renarna - och marken - vore att släppa renarna fria helt att beta själva i den takt och var de vill. Marken får då chansen att återhämta sej vilket gör att man inte längre ser vintern, hård eller blid, som ett hot. Det är alltså tämjandet av renen som är orsaken till renbetesproblemet, inte några vintrar."A house with old furniture has no need of ghosts to be haunted."

Global uppvärmning drabbar Nordamerika och snart ska vi få vår beskärda del av kakan

Ingen som sett nyheterna de senaste dagarna på TV eller läst en tidning har väl kunnat undgå de USA-centristiska* nyheterna om att USA drabbats av en köldknäpp. Vi ska snart få vår version av denna kyla, det är bara en fråga om hur mycket det blir. Redan har olyckskorparna bland alarmisterna höjt sina röster, naturligtvis för att de känner ett behov av att få folk över på sin sida. Men precis som en svala inte gör någon sommar, är inte en köldknäpp något bevis för vare sej global uppvärmning eller nedkylning. Men tokarna i den amerikanska regeringen måste ändå pladdra på som om det vore bevis. Reaktionerna från mer sansade människor låter förstås inte vänta på sej. Ironin frodas just nu och allt är frid och fröjd.

Tänka sej att det finns såna som tror att enskilda vädermönster är detsamma som klimatförändringar i ledande positioner. Vem vet vilka konsekvenser det har fått genom åren pga dåliga beslut och/eller missuppfattningar längre ner i den politiska näringskedjan? Det borde ha gått upp för var och en att det här med klimatdravlet inte är en vetenskaplig fråga längre utan en politisk. Vi borde vrida klimatfrågan ur händerna på de självutnämnda experterna, ideologerna, de med huvudet i sanden, de som "bara vet" och de som anser sej veta bäst, och ge tillbaka den till forskarna så att forskningen på området går framåt.

Tusentals rapporter och uppsatser om klimatet publiceras varje år, och av dessa är ungefär lika många emot tanken på att mänskligheten orsakar globala förändringar i klimatet som för. De allra flesta rapporterna är dock neutrala och ger en mer nyanserad bild av förändringarna i vädermönstren, såväl lokalt som regionalt och globalt. Det finns härmed ingen konsensus rörande klimatet bland forskarna. Så nu vet ni det.


* Ja, jag vet vad ideologer och vissa andra viktigpettrar anser om ordet centrism, men det ordet passar så bra att använda om medier som bara placerar ett land i centrum hela tiden att jag stjäl det från dom för att anpassa till min ståndpunkt om medier som bara älskar att rapportera från USA men samtidigt verkar ösa ur sej ett förtäckt hat gentemot landet, förmodligen påtvingat från den röda ledningen inom tidningar och TV."Our great democracies still tend to think that a stupid man is more likely to be honest than a clever man."

Dumheter världen över

Det är inte bara män som kan dabba sej. Kvinnor kan verkligen göra bort sej ordentligt. Se bara på dessa 30 kvinnor som under påverkan av lite för starka drycker gjort minst sagt tvivelaktiga saker. Bäst av påhitten var förstås kvinnan som kapade en båt och skrek att hon var Jack Sparrow. Många andra var bara patetiska.

Ett gäng ungdomar sågs slåss vid Alby Gård i Stockholm och polisen larmades till platsen. Vad man fann var en filminspelning. Kan man hoppas att polisingripandet skrivs in i filmen eftersom det i verkligheten ju är vanligt att bråk avstyrs medelst involvering av lagens långa arm?

Lagen tar sej underliga uttryck ibland. Domstolen fängslar passageraren i en bil just för att han gav föraren instruktioner hur man skulle köra. Vad hade hänt om han inte varit i bilen utan hjälpt föraren via telefon? Hade han likväl fått fängelse? Jag ser för mej mitt finger som gör en cirkelrörelse precis intill mitt huvud för att signalera att detta är väldigt knäppt. Visst kan man som domstolen hävdar påpeka att han, i sitt druckna tillstånd, inte skulle ha visat en ännu fullare människa hur man ska köra men likafullt var det inte han som körde.

Nu vet vi varför FRA leker med NSA och hackar sej in överallt. De leker sandlådekrig eftersom det svenska försvaret har blivit utsatt för intrång i sina datorer. Det du gör mot mej gör jag mot dej.
Nu väntar vi bara på att det ska komma några som uppför sej som barn. Bild från Woody.se


"The snow doesn't give a soft white damn whom it touches."

Populära inlägg