söndag 17 november 2013

Historiehörnan: Uppdatering av utgrävningarna i Blekinge

Utgrävningar i Vång. Bild från DN.
Det verkar som om det finns en möjlighet att en guld- och silverskatt som hittades i Blekinge år 1865 kan ha kommit från Vång, där man nyligen grävt ut en massa andra skatter. Den skatten var på hela sex kilo och är numera legendarisk. Exakt var den hittades i området är okänt eftersom det kärl den fanns i gick sönder och de som hittade den inte verkade komma ihåg den exakta platsen, men man har hittat bronsfragment i området där man nu gräver som liknar den beskrivning upphittarna gav då.

Det finns gott om guld- och silverskatter i Norden, ofta i kombination med gamla maktcentra som detta verkar ha varit. Ett tips till alla arkeologer vore att kolla upp var såna skatter hittats och sen gräva där. Kanske de hittar ett maktcentrum där?
"The cure for anything is salt water - tears, sweat, or the sea."

Fotohörnan: Ett tokigt skivomslag

Jag brukar botanisera bland skivbackar på den lokala fyndbutiken för det är kul med dessa gamla omslag som inte alltid innehåller snygga människor som grinar snällt och ledigt. Här handlar det om Sweetbottom, ett jazzrockband från USA som tydligen inte gjort så mycket väsen av sej eftersom man inte hört av dom nånstans i musikvärlden, inte heller verkar internet ha mycket information om dom och deras musik.
Plattan heter Angels Of The Deep och har åtta spår. Den är inspelad under 1977-78 och utgiven 1978. Hur musiken är vet jag inte, främst för att jag inte har någon skivspelare, men jazzrock är en bra genre så det låter säkert bra. Men omslaget är väldigt tokigt i mina ögon. Här står fyra män, klädda i nästan likadana byxor och skjortor, samtliga skjortor är dessutom uppknäppta så att deras håriga bröst syns tydligt, i alla fall på tre av gubbarna. Den lille som är tvåa från vänster i bild har sin skjorta knäppt. Är han rädd att visa allt och skäms?

Det löjligaste är dock inte kläderna och de uppknäppta skjortorna utan det faktum att de står i sågspån. Varför valde man att låta bandet stå i sågspån? Sågspån kan suga upp blod, vatten och andra vätskor, men inget av detta kan ses i bilden. Inte heller ser det ut som ett stall som de står i. Jag kan också säga att killen längst till vänster ser ut som en mexikansk bandido från fördomsfulla västernfilmer. Killen längst till höger ser ut som om han ger ett hemligt tecken, bara till de som är invigda. Mannen till vänster om honom ser en aning ut som Tubbs i TV-serien Miami Vice.

Herr Dryck borde göras uppmärksammad på denna platta."Neat, wasn't it?"

Populära inlägg