fredag 11 juli 2014

Klimatfrågan väcker frågor om skatter

Jag har nyss läst ett av många bra och informativa inlägg på Klimatupplysningen och för första gången nånsin slog det mej att politik faktiskt används som en mirakelkur. Inte bara så att det är politiken och ideologierna som en gång tog överhanden inom miljörörelserna här i väst som styr, utan det är faktiskt så att man verkar tro att man med politiska medel ska kunna köra en sorts ideologisk motsvarighet till homeopatin för att bota vad det än är som skadat vår värld. Man späder ut atmosfären genom att dra in skattemedel!

Jag har länge stört mej på det faktum att vi har så många olika skatter som vi nu har. En enda stor skatt räcker gott och väl. Inkomstskatten vi har som primärt används för att hjälpa platsen vi bor på är tillräcklig. Vinstskatt, moms och andra tillägg är i mina ögon predatoriska. De skadar mer än de hjälper. Det som främst stör mej är dels socialdemokraternas envisa tjat om att omfördela pengarna från rika till fattiga. De har gnatat om detta i snart 100 år. När ska detta ske? Det är ju inte genom att skatten blivit lägre för fattiga och högre för rika som samhället har blivit finansiellt mer jämlikt.

Inte heller har klyftorna mellan rika och fattiga ökat som en följd av de borgerligas politik. Den borgerliga regeringen har inte gjort något vare sej för eller emot fattiga i vårt land. Man har mer eller mindre sagt att man inte vill att fattiga ska kunna störa samhället. På så vis vill man tvinga dom att bidra till samhället genom att delta i dess vidare uppbyggnad, snarare än att rida på samhällets rygg genom bidrag. Men åter till mina funderingar kring skatter som helbrägdagörande mirakelkurer. Vad vill politikerna ha sagt med sin skatt på koldioxid egentligen? Ska pengarna på nåt magiskt vis ta bort koldioxiden ur atmosfären?

För att en koldioxidskatt ska lyckas, förutsatt att tankegången om att människans påverkan av atmosfären är vad den är som James Hansen, Al Gore et al säger, måste ju de pengar man får in detaljstyras och användas till just såna saker som gör att koldioxiden försvinner ur atmosfären. Men vad har hänt med dessa skattemedel? Har vi några gigantiska luftsugare som filtrerar bort denna "farliga" gas? Har vi fått ner utsläppen till en för proffstyckarna acceptabel nivå?

Det verkar inte så för det klagas från olika håll på att vi inte gör tillräckligt. Politiker vars karriärer står och faller med klimatbluffen skriker i högan sky om hur lite som görs. Jag skulle tro att främst beror på att dom som skriker högst nu är de som helst av allt vill vara med i regeringen efter valet i höst och kunna leka lite med pengarna som nu rullar in - och ändå inte räcker till för att täcka och täppa alla hålen i finanserna.

Det är nog som alla misstänkt, att skatten på koldioxid bara är en förevändning för att kunna lura medborgare och företag på pengar så att statens finansiella situation förbättras. Men var tar pengarna sen vägen? Jag har inte sett några förbättringar nånstans. Vindkraften är ingen förbättring, snarare tvärtom. Det är den sämsta formen av energikälla vi kan tänka oss, som den ser ut idag. Om de som tvingat på oss denna skatt tror att de kan ge tillbaka en del av dessa pengar via sol- eller vindenergi så har de hejdundrande fel. Det anser i alla fall jag."I wanna kiss the bride"

Populära inlägg