måndag 26 november 2012

Vilka är dessa forskare?

Tecknat av Sidney Harris.

Man hör och läser hur "forskarna" har kommit med rapporter, man ser hela tiden hur det refereras till "forskningen". Men vilka är forskarna som ska ha gjort allt detta? Nu senast är det Vänsterpartiet som hänvisar till "forskarna" men de ger inte någon vidare källhänvisning till vilka forskare som sagt detta om fyra graders temperaturstegring, som de pratar om i sin debattartikel i SVD.

Saken är den att fyra grader kommer från Världsbanken och sen när är en ekonomisk förening en expert på klimatforskning? Johan Rockström, denna agronom med inriktning på miljöstudier, var inte sen att hoppa på det tåget. Vem har gjort honom till en auktoritet på klimatforskningens område? I USA har en dendrokronolog (Michael Mann) och en ansvarig för NASAs meteorologsatelliter (James Hansen) blivit de allra värsta alarmisternas hjältar för sina arbeten som inte direkt har med klimatforskningen att göra, men som ändå anses vara politikernas främsta verktyg så fort nåt behöver "bevisas".

För några bevis för vare sej det ena eller det andra gällande människans påverkan på klimatet finns inte i framtiden. Jag kan redan nu säga det att utan oss människor hade klimatet varit betydligt värre. Allt levande påverkar vädret, klimatet och atmosfären i stort. Det är så allt fungerar. Vad vi gör får effekt liksom vad andra djur gör. Att vi skulle vara annorlunda är att göra oss till de där utvalda varelserna religiösa alltid velat ha oss till. Ett sorts utvalt folk, nåt gudarna velat ha. Har inte politiker och andra med dom kommit längre än att de låter den religiösa dimensionen lura i bakgrunden?
"Ett jubileum är ett datum då en nolla hedras som en nolla av andra nollor."

Skolan och religionen


SVT skriver om att det är ok att hålla avslutningar i kyrkorna, så länge inga religiösa inslag förekommer. Det är en syn jag ställer mej helt bakom. Det är ju bara en byggnad som alla andra. De religiösa aspekterna finns där ändå, för den som tror på sånt.

Skollagen må vara en strikt, trist och stelbent varelse, precis som alla andra lagar, men det är en av dessa jag ställer mej helhjärtat bakom eftersom det är ens ensak det där med religion, inte nåt som ett kollektiv eller löslig grupp ska få tvinga på en som de själva vill. Det ska alltså inte bestämmas av folk som tror på sånt.

Till sist, bra att gud skrivs med liten bokstav i artikeln överst. Vi borde komma ifrån missuppfattningen att ordet gud är ett namn. Det är det inte. Det är en beteckning för det man anser vara större än en själv, om man nu tror på sånt.
"De flesta människor har någon sorts religion - i varje fall vet de vilken kyrka de håller sig borta från."

Populära inlägg