måndag 21 april 2008

Han är 14 år och förståndshandikappad - ändå jagas han av inkassobolag

Det handlar om Jesper, en 14-åring som är på en 4-årings nivå utvecklingsmässigt sett. Hans pappa har köpt en massa saker i sonens namn och sen inte betalat för det. Inkassofirmorna följer lagtexten till sista bokstav och jagar sonen.

Nu först börjar politikerna förstå problemet med att föräldrar sätter sina barn i skuldfällor. Över huvud taget tycker jag att hela problemet med inkassofirmor är helt uppåt väggarna. Den som tillät inkassoverksamhet en gång i tiden är en skamfläck i historien. Det finns mer civiliserade sätt att få in obetalda skulder på, t ex att företagen man har skulder till ger tillstånd till att avbetala på sikt, utan ränta.

Lagen som ger inkassofirmor rätten att existera och ta ut sina ockerräntor borde ses över helt och hållet, inte bara det som gör att barnen får lida för vad deras skrupelfria föräldrar har gjort. Och det handlar inte bara om att folk inte betalar, det handlar först och främst om att företagen bedrar sina kunder och lurar dom på alla möjliga vis. Kredit borde inte få finnas alls i den formen vi har idag, att få anstånd med att betala en eller ett antal varor i snabbköpet är inte samma sak, utan allt som har med kredit från banker borde bannlysas. Krediter i form av avbetalningar likaså, det är första klassens bondfångeri i mina ögon.

En person med betalningsanmärkningar blir sämre behandlad än en kriminell i vårt samhälle. Man får svårt med bostad (kanske nåt loppboende i obygden), fasta abonnemang utom hos Telia är omöjliga att få och ö h t är ens liv begränsat till småsaker. De som nu höjer sina röster och säjer att det är ens eget fel att man fått en eller flera betalningsanmärkningar ser verkligen världen i svart och vitt och har en väldigt trång syn på mänskligheten. De är förmodligen också såna som aldrig haft svårt med pengar eller så vill de bara göra sin röst hörd för att de är fatalister.

Den som är satt i skuld är inte fri, sade godsherre Persson. Så sant, så sant och det var ju under hans tid vid makten som inkassofirmorna släpptes lösa på allvar. Den förra regeringen öppnade slussdörrarna till ett helvete som blir svårt att stänga in igen. Nu jagar de alla för minsta räkning. Paradexemplet är killen som fick hem en räkning på en krona, vilket aldrig skulle skett. Företaget tog tillbaka sitt krav men då hade den redan gått till inkasso och dom kastade sej över räkningen som en flock vargar.

Nu gled jag från huvudämnet men detta är min åsikt. I ett rikt och välmående land som Sverige behövs inte inkassoverksamheten. Det är en kvarleva från en sämre tid.

Populära inlägg