torsdag 11 december 2014

Yttrandefriheten hotas än en gång

Med följande inlägg menar jag inte att yttrandefriheten som institution är hotad, men den skakas ordentligt i sina grundvalar. Det är illa nog med politisk korrekthet som "förbjuder" oss att säga vissa ord eller säga vissa saker högt, bara för att det inte anses rätt och riktigt att nämna detta i det offentliga rummet. Vi ska kunna tala om andra människor, obehagliga saker och kunna dra fula skämt om vi vill - utan att de som vill bli förolämpade, och som verkar få betalt för att känna sej förolämpade, ska få "rätt" hela tiden.

Jag har mer än en gång sagt att yttrandefriheten är den viktigaste aspekten hos demokratin. Yttrandefriheten är själva grunden i ett jämlikt och jämbördigt samhälle där alla får komma till tals. Men den omfattar så mycket mer än bara rätten att säga och skriva vad man vill inom de rimligaste gränserna. Den handlar också om rätten att få dela med sej av tankar, material samt att ge inspiration till andra. Men det finns folk med motsatt åsikt mot vad yttrandefriheten står för. Inte nog med att The Pirate Bay jagas av censurivrare och monopolister, det är inte tillåtet att säga vad man vill om vindkraften. Kritiska inslag om vindkraft i TV blir anmälda och bortplockade medan kritik mot den officiella synen på klimatfrågan i SVT inte ens får komma fram.

Det är väl en sak att man tar ner hemsidor i jakten på vad som anses vara illegalt material, men de tänker då inte på att det finns en massa legalt material på TPB. Vad gäller vindkraften är det tydligt att saklighet inte är detsamma för alla. Vi lever i en demokratur där samhällsklimatet bestäms av professionella tyckare och väldigt lite kunskap om världen får komma fram. Jag blev påmind om detta igår när jag på twitter såg denna fråga: Right or wrong? Frågan gällde en bild på Facebook, vilken jag nu länkar till. Klickar man på länken ser man en lättklädd kvinna iförd tysk mössa från andra världskriget som bland andra SS bar plus att hon har en armbindel med nationalsocialisternas version av svastikan.

Jag tycker att det är rätt att göra som man gjort med armbindeln och mössan. Vi ska inte ducka för de hemskheter som begicks för 70 år sen, ej heller hylla dom. Att göra så här är att göra narr av de som utförde hemskheterna. Därför är det helt rätt att ta såna här foton. Vad tycker ni?
"Mojitos counts as salad, right?"

Populära inlägg