onsdag 24 april 2013

När är nakenhet kränkande?

Det pryda tänkandet som går genom många religioner som en röd tråd går även som samma röda tråd genom vårt så kallade sekulära samhälle. Framför allt blir detta tydligt när den nakna kroppen är involverad. Den senaste tidens rättsfall där folk stått och glott in genom fönstren på nakna människor som varit inne i sina egna lägenheter och skött sina egna angelägenheter är bara det senaste exemplet på denna prydhet.

Att visa sej naken offentligt går förstås inte för sej överallt och hela tiden men då tänker inte jag på att folk kan ta illa vid sej vid åsynen av en naken människa utan för att kylan kan skada kroppen, man är mer mottaglig för solens strålar när man är naken samt att sjukdomsalstrande varelser lättare hittar in i ens kropp.

I övrigt ser jag inget skäl till att man inte ska få gå naken i sitt eget hem. De flesta ser dock bättre ut med kläder på. Men de som ställer sej att glo in på folk i deras hem, gör inte dom sej skyldiga till nåt? Kanske är det inget brott att glo, de kanske bara fastnar där inför en syn de inte får se hemma och blir avundsjuka. Men i det fall där nån filmade in i en annan persons hem, det är hemfridsbrott och olovlig filmning som jag ser det. Det är som i skämtet från det militära där en sergeant klagar på en menig inför kapten att den menige latat sej för det har sergeanten minsann sett hela dagen.

Vem som felat i det här fallet råder det inget tvivel om. Fönstertittande är värre än att visa födelsedagskostymen. En intressant grej är att skriver man orden naken och nakenhet i Google dyker inte förslag upp som det brukar göra när man skriver många andra ord. Hur pryda är folket på Google egentligen? Hyckleri i den högsta skolan.

Så svaret på frågan när nakenhet är kränkande blir: bara när folk som vill bli kränkta känner att dom blir det."Jag skulle önska att ni kunde möta solen och vinden med mer av er hud och mindre av era kläder."

Populära inlägg