onsdag 11 april 2012

Kamerahörnan


Det handlar egentligen oftare om bilder än kameror i det här segmentet men det bryr sej nog inte många om, eller hur? Men idag ska det faktiskt handla om en kamera. En sorts betraktelse över den kamera jag just nu använder. Det är en Casio Exilim EX-H15, en kompaktkamera med relativt lång zoom för att vara en så liten kamera.

Bilderna jag tagit med denna kamera håller rätt hög kvalitet för att vara en kompaktkamera, så länge man inte granskar dom ingående. På nära håll ser man att bilden ofta är ofokuserad, eller snarare tvärtom, hela bilden är i fokus vilket gör att inget i den egentligen blir skarpt. Ta den här bilden som ett exempel:

Det är en bild jag tog i höstas nån gång och har haft med här i Bildsöndag en gång tidigare. På avstånd ser bilden bra ut, precis som jag såg den, men zoomar man in i bilden och tittar på den i sin ursprungsstorlek blir allt genast grynigt, nästan grötigt. Väldigt stora pixlar faktiskt. Så har jag aldrig upplevt en bild tagen med en systemkamera.

Nu tål ju egentligen ingen bild att bli granskad i sin originalstorlek eftersom det blir grynigt även på en bild tagen med en systemkamera om man zoomar in på den, men inte så grynig som de bilder jag tagit med kompaktkameror.

Hur upplever du dina bilder tagna med din kamera?"Kultur börjar med att man tvättar fötterna."

Populära inlägg