onsdag 14 december 2011

Plogningens fasor

Snö kan vara vackert att se på och skönt att pulsa i. Det vill säga om det är några minusgrader och soligt. Men även när det är det är ett par plusgrader kan det vara skönt att gå i snö. Men när molnen hopar sej, snöglopp dominerar och marken är fylld med modd och annat äckel vill man bara stanna inne och hoppas att vintern snart är över. För problemet är egentligen inte de skiftande temperaturerna utan hur man plogar längs våra gator, torg och vägar. Jag vet inte hur det är i landet som helhet men från de områden jag bott i kan jag bara säga att plogningen de senaste 20 åren har varit minst sagt undermålig.

Detta är ingen kritik av enskilda arbetare som plogar och skottar våra gator utan en generell attack på hela apparaten bakom som gjort att pengarna till plogning och skötsel av gatorna inte räcker och att det i vissa uppenbara fall lett till att personer som inte borde fått arbeta med plogning hamnat bakom ratten på en traktor med just en plog framför sej. Framför allt ogillar jag när man börjar ploga innan snöandet upphört. Det ger resultatet att när väl plogandet i ett visst område är klart har snö täckt stora delar av marken igen. Jag vet att det är bråttom om det snöar nattetid att få det klart innan morgonrusningen börjar men kan man inte ploga en gång till istället för att rusa till nästa plats?

Borde inte mer pengar kunna skjutas till? Eller är budgeten redan så liten att man hellre plogar snabbt än noga? De flesta som plogar är förstås jättebra men det är tillräckligt många som slarvar med detta så att det blir moddigt, samlas stora sjok av snö på gatorna och blir allmänt halt. Men problemet ligger inte bara hos de som plogar utan i tidsbristen, som jag tidigare nämnt. Ett annat problem är att bilar, vi gångtrafikanter och annat som rör sej för med sej snö, modd mm som stannar kvar på marken och bidrar till halkan.

Så, vad gör vi för att göra plogningen bättre på våra gator? Nån som vet mer?"Can moons have moons?"

Populära inlägg