tisdag 19 juni 2012

200 år med Canada

Jag har nyss avslutat läsningen av en väldigt intressant artikel om Canada och den kanadensiska staten som på sikt bildades som en följd av 1812 års krig. Igår var det 200 år sen det kriget startades mellan USA och Storbritannien. USA ville driva ut britterna från Nordamerika en gång för alla och hade i början en del framgångar men efter att britterna bränt Washington och nästan tagit USAs huvudbas Fort McHenry gick det mesta emot USA.

Kriget skulle komma att hålla på i tre år och sluta med ett förnedrande nederlag för båda sidorna. Frankrike lyckades nämligen få britterna att slåss med dom snarare än med USA, pga Napoleon och hans envetna krig. Freden hade redan slutits 24 december 1814 men den nyheten hade inte nått de stridande i New Orleans som fortfarande höll på i januari 1815. Ni får tänka på att det varken fanns telefon eller ens telegraf vid den här tiden.

Det fanns starka krafter i USA som ville döda alla ursprungsstammar och annektera deras marker för egen räkning. Framför allt var det Demokraterna som stod för denna syn och hade det inte varit för många stammars hårdföra motstånd, britternas undsättning av de områden som inte ville bli annekterade av amerikanerna hade nog långt färre av ursprungsbefolkningens stammar funnits kvar idag.

Vem som vann 1812 års krig är irrelevant, det som är relevant är att ursprungsbefolkningen, de som slog sej samman som First Nations Tribes, blev förlorarna. På nåt sätt måste de ha trott att om de slogs mot amerikanerna i söder skulle de på sikt få sin frihet som ett eget land. Det skedde aldrig och ursprungsbefolkningen i Canada har väl aldrig riktigt hämtat sej från detta svek.

Canada som land kan räkna sin andliga födelse till detta krig för ur askan efter brända städer som York (idag Toronto) i Canada och Washington i USA växte en känsla av samhörighet med varandra som är milsvida bättre än den patriotiska, närmast fascistiska nationalism som råder i USA och många europeiska länder idag. Det såddes ett frö till samarbete mellan USA och Storbritannien som en följd av detta krig. Att sen ursprungsbefolkningen fick sitta emellan verkar ingen bry sej ett vitten om.
"Det är absurt att dela upp folk i goda och dåliga. Folk är antingen charmerande eller tråkiga."

Hur blir det med den torra och varma sommaren man förutspått?

Det har varit en regnig sommar hittills. Fotot har jag själv tagit.

Den 24 april i år skrev jag ett inlägg som en kommentar till den här artikeln vars budskap var att den här sommaren skulle bli varm och torr. Så här halvvägs in i den aktuella perioden vet vi att det så långt är uppåt väggarna fel. Det har varit blött och kallt, det är närmast komiskt hur fel dessa experter har haft hittills.

Till sist har en studie i NASAs regi funnit att Antarktis för 20 miljoner år sen var ca 10 grader varmare än idag, med skogar och kraftiga regn vid kusterna. Ändå låg kontinenten kvar på samma plats som idag. Märk väl, det var för ca 20 miljoner år sen som isarna först började bildas på denna kontinent.
"Det är inte regn. Det är flytande solsken."

Populära inlägg