måndag 9 januari 2012

Hellre information än skatter


Jag har i kväll sett på "Sverkers stora strid" i SVT om maten och framför allt godis och fetma. Det diskuteras att vi är för feta och sjuka i Sverige. Det som framkommer är att vi äter för mycket vid varje måltid och att vi rör oss för lite. Men många av dom som diskuterade i programmet är inne på fel vägar. De vill se skatter och lagar som praktiskt taget förbjuder oss att äta som vi vill. Vi ser som vanligt för lite till varje individs behov och för mycket på att införa lagar och regler som handlar om pekpinnar och fördomar gentemot fetma och hur folk ser ut respektive borde se ut. Det där sista borde helt försvinna från diskussionen så det tar jag inte upp mer - vare sej här eller någon annanstans.

Det vi behöver är goda råd kring ätandet, storleken på portionerna, vad maten innehåller samt hur vi rör på oss. Det vi inte behöver är fler skatter och pekpinnar. Jag grundar denna åsikt på att vi inte kan lagstifta bort ett problem. Politiker ser för mycket till statistik och siffror vilket även tar bort hela grupper av människor och förvandlar dom till just siffror och statistik.

Men det är inte bara individen som det handlar om utan om genetik, dvs flera kan dela på ett problem. Inte alla blir feta för att de äter och rör sej fel. Vissa har det i generna. Hur sjuka är dom? Dessutom är inte all fetma av ondo. En del är tjocka men hur friska som helst. Andra är smala som trådar men kan falla ner i morgon. Fri vilja existerar kanske inte inom genetiken, såvida inte den är skapad av generna. Det vet vi inte. Det kan förstås diskuteras men inte här och nu.

Saken är alltså den att vi rör oss för lite, äter för stora portioner och att maten vi äter många gånger är felkonstruerad, dvs för många ingredienser som inte har där att göra. Tillsatserna i sej är inte fel eftersom vi alltid haft tillsatser i maten, det är vilka tillsatser vi stoppar in som saken gäller. E-nummer efter 420 bör man helst undvika, som jag ser det. Framför allt E421 eftersom detta är en totalt onödig tillsats. Slå gärna upp den.

Inga fler skatter, men väl information och goda råd. 
"Min mamma sa; livet går ut på kalas. Tiden däremellan är spedition."

Vad har hänt i den stora stygga världen?

Syrien ser ut att gå in på ett andra år av övergrepp och frihetskamp. Vem vet om det nånsin kommer demokrati till Mellanöstern?

Vänsterpartiet har valt ny messias, jag menar partiledare. Jonas Sjöstedt heter han som leder ett parti bestående av i nuläget endorfinstinna medlemmar som är mer verklighetsfrånvända än vanligt. Politik är bara så tröttsamt ibland. Jag tror inte V får fler röster i valet bara för att man valt en person som säger det partimedlemmarna och sympatisörerna vill höra. Hycklare verkar han också vara...

Den onödiga vindkraften fortsätter man bygga ut, trots att det är en bransch som är väldigt beroende av tillgången på just vind. Det fluktuerar ju som bekant ganska mycket. Inte är det förnyelsebart heller eftersom man inte kan återanvända den vind som redan blåst vidare.

I USA fortsätter republikanerna med sina primärval. Som sagt, politik är väldigt tröttsamt ibland.
"You can come along
Come to ogre battle"

Populära inlägg