söndag 9 november 2014

Tema vetenskap: Nu talar Karin Bojs förnuftigt igen

Jag håller med Karin Bojs här. Det är fel att stänga inne fullt friska människor bara för att de kommer direkt från sjukdomshärjade områden. Finns det inga tecken på sjukdom ska man inte heller stänga inne dom. Ebola smittar inte så lätt som man skulle kunna tro. Det är inte som förkylningsviruset, som kan smitta från flera meters avstånd genom att följa med luftströmmarna och överleva flera minuter där. Ebola smittar genom svett, saliv och blod så man bör vara försiktig med sånt. Däremot klarar det tydligen inte luften lika bra.

Vi bör, som Bojs skriver, hylla dessa människor som gör så uppoffrande saker för andra människor, och vi bör vara på plats och behandla de sjuka, inte bara för deras skull, utan för vår egen också. Det finns en egocentrisk dimension här. Behandlar vi de sjuka i Västafrika slipper vi drabbas lika hårt här i Europa och Asien. Skicka materiel, personal och se till att utbilda folk på plats så att nästa epidemi inte blir lika fruktansvärd.

Vi behöver hjälpa andra människor enligt metoden "ge en man en fisk så har han mat för dagen, visa honom hur man fiskar så har han mat för resten av livet". Utbildning, undervisning och undanröjande av traditionalister av typen Al Shabaab och Boko Haram är de viktigaste målen för dagens Afrika. Samma sak gäller Mellanöstern.

Därför är det fel att stänga in våra hjältar när de kommer tillbaka från sitt heroiska värv. Det sänder fel sorts signaler till Tredje världen.
"Laptop - eller bärbar dator? Smartphone - eller smart mobil? Ipad - eller läsplatta?"

Populära inlägg