tisdag 27 januari 2009

Slutet för försäkringskassan?

Försäkringskassan har sitt ursprung i en tanke om en statlig försäkring som skulle utlösas för alla som drabbats av skador eller sjukdomar. Redan från början verkar dock politiker från flera håll vara emot tanken. Empati och sympati verkar inte vara politikers starka sida. De stiftade genast regler som i det närmaste har strypt Försäkringskassans möjligheter att verka som det var tänkt. Resultatet är förvirrade, rädda och i vissa fall rent människofientliga anställda som inte verkar veta vare sej ut eller in.

Nu ska politikerna visa att de finns. De är trötta på att höra folks klagan på det verk de själva varit emot från början. En debatt ska genomföras idag och i morgon ska FKs representanter grillas om vad de kan göra bättre. Ett förslag: gör om reglerna! Så raka och enkla regler som möjligt och med möjlighet till friare tankegångar och färre snäva tolkningar som raserar folks liv. Att byta generaldirektör duger inte. Hela de ansvariga departementet måste bort liksom den attityd som råder bland vissa anställda på FK, nämligen den att folk i gemen är simulanter och/eller fuskare.

Stackars pingviner!

Nu ska dom dö ut och ingen har talat om det för dom. Dumma människor som inget säjer. Artikeln i DN förutspår i alla fall deras snara död, inom 100 år alltså.

Den här artikeln måste vara något av det våldsammaste jag läst på länge. Har de som skrivit den en aning om hur varmt det måste bli för att det ska hinna smälta så mycket att pingvinerna förlorat sin boplats? Man kan göra ett experiment med ett normalstort isblock av den typ man förr använde för sina kylskåp innan elektriciteten infördes och se hur lång tid det tar att smälta det med hjälp av vatten som hälls över det. Jag vet inte hur lång tid det tar men jag kan tänka mej att det inte går i första taget. Det krävs väldigt mycket rörelseenergi och värme i det vatten man häller för att få bort ett isblock.

På samma sätt kommer det att ta tusentals, kanske miljontals år att smälta Antarktis isar på det sätt som artikeln talar om.

Läser för övrigt att klimatförändringstrenden är omöjlig att vända nu. Det ska bli intressant att se. Jag tycker det redan har vänt. Men så gillar jag inte kyla heller.

Populära inlägg