söndag 12 januari 2014

Astronomihörnan: Interaktiv jämförelse av objekt i vårt kända universum

Cary och Michael Huang har satt samman ett antal kända företeelser omkring oss i ett bildspel som går att klicka på. Det går ända från det allra minsta vi känner till, på atomnivå, upp till det största, universum självt.

Här är länken.

Bildspelet börjar på samma nivå som vi själva är på och om man drar åt vänster blir allt mindre än oss, och större än oss om man drar åt höger. Det är riktigt kul att hålla på med det och man fastnar lätt i jämförelser mellan olika saker. Det får i alla mej att inse hur små vi människor egentligen är."Shakespeare and sitcoms"

Vetenskapshörnan: Ny teori om pyramidernas konstruktion

En ingenjör, Peter James, har lanserat en ny teori om hur de stora pyramiderna i Egypten byggdes. Han menar att de fylldes med stenskärvor som sen ramades in av de stora stenblocken vi ser utanpå och inuti i den stora gravkammaren inne i framför Khufus (Cheops) pyramid. Helt fel låter det inte och det enda man behöver göra nu är att bevisa denna tankegång. Frågan är om dagens radarteknik är tillräckligt utvecklad för att kunna tränga igenom de lager av sten som pyramiderna är byggda. Vi får nog vänta på framtida tekniker att bli utvecklade. Vi får helt enkelt se.
Chefrens pyramid med sfinxen i förgrunden. Sfinxen lär för övrigt vara byggd under Chefrens tid som en hyllning till honom."I'm Thor, but not complaining"

Populära inlägg