lördag 3 mars 2012

Vetenskapshörnan: Barrträden överlevde istiden


Välkommen till vetenskapshörnan, en serie inlägg där jag diskuterar vetenskap sett från min horisont. Idag handlar det om träd som enligt en del ska vara så livskraftiga att de stått emot självaste isbarriären för tusentals år sen. Svenska barrträd ska enligt forskning överlevt istiden. Man bygger sina rön på genforskning som tycks visa å att åtminstone några träd kan ha överlevt på detta vis.

Det innebär att isen kanske inte helt var allenarådande över den skandinaviska halvön och när den då täckte allt på den halvön kanske det inte var så där värst kallt någon längre tidsperiod. Det kan ha gett träden en chans att överleva på bergstopparna och i de dalar som likt dagens Antarktis var isfria. Vi kanske skulle leta efter spår av såna dalar här i Norden. Frågan är hur man ser det i dagens terräng.

För egen del ser jag det som en känga åt de som hävdar att människans påverkan på det långsiktiga vädermönstret skulle få träden att växa på ställen de aldrig vuxit förut. De har ju vuxit där tidigare, åtminstone deras föregångare. Man kan ju också tänka sej att träd utvecklar motstånd mot kyla allteftersom åren går. När nästa istid kommer, för det gör den, kommer dagens träd att vara rustade precis som tidigare generationers träd var.

Förresten, Clas Svahn på DN, så heter det nunatakker i plural på svenska och inget annat!
"Det är lättare att lura folk med vetenskap."

Populära inlägg