fredag 27 juli 2012

Ljudkriget som ger oss slätstrukna låtar

Bara för att du kan spela ett instrument innebär det inte att du borde spela in musik och ge ut den. Nån måtta på galenskaperna får det väl ändå vara, eller hur?

Nu vet jag varför svensk musik av idag, och större delen av världens musik också för den delen, är så himla tråkig att lyssna på. Det beror på slätstrukenheten hos de som skriver låtarna (vilket i sej verkar ha sitt ursprung dels i att skivbolagen gör sitt bästa att skydda vissa ackord, dels för att kompositörerna redan har bränt sitt bästa krut på sina första sånger) och ljudkriget. Ni vet, den där tekniken vissa ljudtekniker använder för att låta musiken ge intrycket att musiken är mer voluminös än den egentligen är.

En annan aspekt är den att vem som helst kan bli artist idag och de olika medierna vi har gör att vilken dåre som helst ställer sej framför sin kamera och skrålar för full hals eller gör sin egen tolkning av en känd låt på ett instrument, oftast gitarr. Snälla, låt det stanna vid detta. Det räcker med alla knasbollar som drömmer om att bli kända nu. Vi behöver inte fler. Kritiken som kommer via kommentarsfälten är inte alltid av den hotande eller perversa sorten. Den mesta kritiken är faktiskt välmenande och konstruktiv. Läs den och om de säger att du är hemskt dålig så är du det också.

Risken för plagiat är hela tiden överhängande. Sjukt är det faktiskt att vi som köper musiken tillåter detta när tolvtonsskalan egentligen tillåter att musik kan komponeras i all oändlighet. Det finns alltså ingen ände (än så länge) för hur många variationer vi kan göra på vår musik. En viss musikstil har alltid haft efterföljare men numera låter allt likadant redan från början när en för tillfället dominant musikstil får grepp om ungdomen (läs: de aningslösa fåren!).

Det är faktiskt så man börjar tro på konspirationsteorier när man ser hur snabbt en musikstil får efterföljare idag. Inte ens folkmusiken (vad nu det egentligen är!?) eller heavy metal-genren har kommit undan denna slätstrukenhet. Sitter samma kompositörer och skriver skräp åt ALLA artister idag!?"Jag har aldrig hört en så löjlig text, sån fånig sentimentalitet, såna upprepningar, sån oinspirerad melodi. Gosse, vi har funnit en hit!"

Populära inlägg