måndag 18 januari 2010

Himalaya - glaciärerna smälter inte, i alla fall inte pga människans verksamhet


Himalaya med snö och is. T o m bilden "snor" jag från Anthony Watts sida. Den är från Wikipedia ursprungligen.

Nu har t o m IPCC erkänt detta faktum. Man har baserat sitt påstående på ett uttalande av en indisk glaciärforskare, Syed Hasnain, som för ca 10 år sen hasplade ur sej spekulationen att glaciärerna kunde vara borta till 2035 om de krymper som de gör nu. Hasnain har sen dess ändrat ståndpunkt och han anser inte längre att så kan vara fallet eftersom de inte verkar krympa, i alla fall inte i den takt som han trodde då. Ändå byggde IPCC stora delar av sin rapport 2007 om krympande glaciärer på Hasnains uttalande, som först nådde världen via en tidningsintervju 1999. Det var Världsnaturfonden (vad denna organisation har spårat ur!) som fäste IPCCs uppmärksamhet på artikeln ifråga.

Ett stycke i brittiska tidningen The Times' artikel är verkligen intressant ur denna synvinkel:

"However, glaciologists find such figures inherently ludicrous, pointing out that most Himalayan glaciers are hundreds of feet thick and could not melt fast enough to vanish by 2035 unless there was a huge global temperature rise. The maximum rate of decline in thickness seen in glaciers at the moment is 2-3 feet a year and most are far lower."

Glaciärerna är alltså många gånger minst 30 meter tjocka, flera av dom mer än så. Som det citerade stycket ovan anger är minskningen av dessa glaciärer så liten att de aldrig skulle kunna smälta bort helt till 2035, om det inte sker en gigantisk global temperaturstegring. Avsmältningen för närvarande är endast några decimeter per år, de allra flesta ännu mindre än så. Läser man vidare i artikeln får man veta att genomsnittstjockleken på en glaciär i Himalaya är 300 meter. Det smälter inte bort i en handvändning.

Tågföraren och ekonomen Rajendra Pachauri, chef för IPCC, har tidigare avfärdat kritik mot påståendet att Himalayas glaciärer skulle vara hotade som "voodoovetenskap". Om man får våga sej på lyteskomik så kan man säja att han faktiskt ser ut som en sådan präst. Inget illa ment om människor som ser ut som han gör men just Pachauri ser ut som en person som till varje pris ska ha rätt, oavsett om han har det eller inte.

Slarv, anser skribenterna vid The Times, och menar att så här får det inte gå till inom klimatforskningen. En forskare måste ha mer på fötterna än att kasta ur sej såna här ogenomtänkta påståenden.

Vill ni läsa min åsikt om vad som är orsaken? Det är monsunen som inte ger ifrån sej tillräckligt med nederbörd som är orsaken till att glaciärerna där krymper, en del av dom gör det åtminstone. Fukt och vindar är vad som främst styr hur stora eller små glaciärerna blir. Kylan har inte enbart med saken att göra.

Uppdatering 100119: DN har fått upp ögonen för denna skandal i vardande. SVT Text-TV hade en sida ute ett tag men den försvann rätt fort. Det växer så sakteliga...

Populära inlägg