tisdag 21 augusti 2012

Kamerahörnan: Missar jag annat om jag bara siktar på det konstnärliga?

Som turist med kamera förväntas man ta så många bilder på så kallade sevärdheter som man bara kan. Som professionell fotograf förväntas man ta det som man blivit kontrakterad att göra. Som entusiast vet jag inte vad som förväntas av en men jag kan tänka mej att man är färgad av det man vanligtvis fotograferar. Jag gillar att plåta moln och solens ned- och uppgångar.

Min tanke är den att om jag nu har kameran i det blå, missar jag andra saker då? Jag kanske missar nåt viktigt omkring att plåta. Det gäller nog många med en kamera i handen, även proffs. Vi tittar så mycket på en del saker att den hela bilden går förlorad. Skulle vi ta ett landskapsfoto kanske då småsaker går förlorade pga den stora bilden.

En avvägning är alltså på sin plats. Ser man nåt intressant i sin närhet när man annars ska ta ett vidvinkelfoto får man se till att först ta det på nära håll, sen ta det man kom för. Det skulle jag göra i alla fall. Men nu tänker jag bli lite mer filosofisk och drömmande i den här diskussionen. En kamera är inte bara ett nyttoobjekt för proffs och turister. Det är en pensel för målare som vill måla allt på en gång. Det är en skillnad mellan att ta ett foto och att skapa ett foto. De flesta bara tar upp sin kamera, siktar och fyrar av mot sitt motiv. De med lite mer tanke bakom sina foton försöker se till att kameran fångar en händelse, ett evenemang, en del av verkligheten. Det låter pretentiöst, t o m lite arrogant, men så är det faktiskt.

Att bara sikta och trycka av har sina fördelar för man kan få med nåt riktigt bra. Det vet man inte i förväg. Själv vill jag ta en medelväg. Jag siktar in mej snabbt på något men stannar sen upp. Det är bättre att få bra ljus än att bara sikta snabbt och trycka av i samma andetag. Någon enstaka gång siktar jag och fyrar av direkt, lika många (få?) gånger arrangerar jag fotot i förväg. Det sista är nåt jag lärt mej på Youtube av diverse proffsfotografer som är villiga att dela med sej av sina kunskaper.

Vad jag framför allt lärt mej är att det finns gott om motiv överallt. Det gäller bara att ha ögonen med sej.
"Strength is a matter of the made up mind"

Populära inlägg