onsdag 8 juni 2011

Smurfism

Kommunister OCH nazister?

Det är smurfigt att smurfa smurf. En fransk universitetslektor menar att smurfarna står för både kommunism och nazism med ett stänk av rasistisk kolonialism, åtminstone i historien om de svarta smurfarna. Han pekar på ett antal saker som skulle tyda på just detta: De lever i ett samhälle som de sällan lämnar, enskilda åtaganden hyllas inte direkt, de har en enda ledare som sitter år efter år, de gör allt tillsammans och deras fiende är en karikatyr på en jude.

Jag vet inte om jag vill gå så långt som att slänga begreppen kommunism och nazism på smurfarna. Jag är väl färgad av att jag som liten älskade dessa figurer och har nog lite svårt att se nåt politiskt i dom alls, annat än de verkar vara hopplösa landsbygdsromantiker med ett visst mått av barnslighet inför det andra könet. Gargamel, skurken i böckerna, har jag då aldrig sett som en jude. Snarare ser han ut som en typisk trollkarl av det snitt som var typiskt för ett Europa kort efter Romarrikets sönderfall i väst. De augurer och druider som skyddats av statsapparaten fann nu för gott att ta sitt pick och pack och dra till småbyarna eller till skogs för att där ta upp sin verksamhet som lokal brygdtillverkare. Många ölbryggerier kom till på detta vis. Dessa människor sökte ofta upp klostren också vilket lett till att vårt moderna öl togs fram i just klostren.

Vad gäller det rent ideologiska ser jag snarare Peyos skapelse som ett exempel på hur en by var uppbyggd under medeltiden. Ett kooperativ, inte ett kollektiv. Visst finns det utrymme för egna initiativ här, dessutom finns här en samarbetsanda som inte finns i ideologiskt skapade grupper.

Vad gäller kolonialism och rasism kan man nog läsa in vad som helst. En uppsjö av dumheter har kommit från de som velat analysera böcker och seriealbum. Vad gör förresten egentligen Lamholt, en medelålders man, ihop med barnen Finn och Fiffi?
Vad har de för sej när vi inte ser dom i olika seriealbum, va?

Jag tror den gode lektorn har smuttat lite för mycket på Gammelsmurfs dekokter...

Populära inlägg