onsdag 28 augusti 2013

Kamerahörnan: Vad som egentligen gäller vid upprättande av kontrakt mellan fotografen och modellen

En kvinna fick se de foton hon lät ta för 12 år sen i en ny tidning. Nu vill hon stoppa detta men jag tror hon får svårt att vinna gehör för sin sak, annat än på det moraliska planet. Ett kontrakt är nästan alltid till fördel för fotografen eftersom det sällan upprättas såna kontrakt som förbjuder fotografen att publicera bilderna som han/hon vill. I det här fallet fanns ingen klausul som förbjöd fotografen att återpublicera fotona.

Hela artikeln i övrigt andas indignation från såväl reporterns som kvinnans sida över att bilderna publicerats igen, trots att artikeln samtidigt påpekar att rätten var och är på fotografens sida. Men journalisten får det att låta som om hon var emot nakenfotografi som verksamhet när hon egentligen inte är det. Det är att fotografen kan använda fotona utan hennes tillstånd så långt efteråt som irriterar henne.

Jag vill slutligen poängtera att ska jag upprätta ett kontrakt med en modell vill jag absolut inte ha en klausul som förbjuder mej att återpublicera fotona jag tar när det gått en tid. Foton "dör" om de inte får visas.



"People who live in society have learnt how to see themselves, in mirrors, as they appear to their friends. I have no friends: is that why my flesh is so naked?"

Populära inlägg