lördag 6 november 2010

Geologer är påfallande ofta kritiska till AGW-hypotesen


Ännu en gång snappar meteorologen och bloggaren/realisten Anthony Watts upp en bra skriven artikel om vår värld och hur den sett ut sen senaste istidens slut. Artikeln ifråga är skriven av en brasiliansk geolog vid namn Geraldo Luis Limo. Limo har även skrivit en bok om hur den globala uppvärmningen kommit att bli en sådan stor fråga bland politiker och tyckare.

Man kan fråga sej två saker i sammanhanget; 1) varför är geologer så påfallande ofta skeptiska till AGW-hypotesen samt 2) varför struntar de klimathotstroende i att titta på den geologiska historien när de gör sammanställningar av klimatet? Den första frågan kan enklast besvaras som så att geologer ser hela vår planets historia i sina avlagringar, inte bara iskärnor och temperaturmätningar utan hela alltet. De får en bättre överblick än många andra. Den andra frågan är inte lika lätt att besvara. Det får bli en sak för de AGW-troende att själva besvara.

SVT framhärdar i klimatdebatten med sina felaktigheter

Vem bryr sej om SVTs försök att korrekt återge klimatvetenskapen? De själva självklart men ingen seriös forskare eller ens amatörforskare gör det. Bara klimathotstroende, en term bl a använd av Lars Kamël. Just Kamël gör processen kort med de felaktigheter och missuppfattningar SVTs artikel innehåller. SVTs artikel får det att låta som om trädringar är tillförlitliga för att återge temperaturen genom tiderna. Det är den uppfattningen en eventuell läsare ska få genom att tala om för henne eller honom att Phil Jones och Michael Mann mfl inte har gjort några fel som forskare.

Att låta en charlatan som Naomi Oreskes komma till tals i vetenskapliga sammanhang är verkligen att gå för långt. Hennes associationsförmåga är alldeles för lekfull och hennes jämförelser mellan skeptiker (läs: realister) och tobaksindustrins monetära försök att minska rökningens påverkan på våra kroppar genom att sponsra vissa forskare, något som inte är bevisat att tobaksbolagen gjort*, är bara så fantasifulla. De speglar egentligen mer hennes egen sida, de klimathotstroende.

Mycket pengar har satsats för att bevisa mänsklig påverkan på klimatet. Ännu utan resultat.
 På hennes sida har pengarna strömmat in som en översvämning från lobbygrupper, politiker, företag mm med den förutbestämda inställningen att mänsklig påverkan på klimatet SKA bevisas oavsett hur dessa bevis presenteras eller kommer till. En fråga som inte ens Kamël ställer så högt är den varför SVT ägnar Climategate så mycken möda och uppmärksamhet om de nu vill tona ner skandalen. Det man borde göra från SVTs och de klimathotstroendes sida vore ju att bara agera vägg och låta allt studsa bort. Men så gör man inte utan man t o m ska sända ett program med syftet att fortsätta bortkollrandet av hela frågan. Man vill alltså försöka blanda bort korten för gemene man. Då glömmer SVT bort att hos gemene man är denna fråga död, bortglömd till förmån för viktigare saker såsom utsläpp av kemikalier, krig och ekonomisk ruin, en sak som politisk involvering i klimatfrågan har lett till på många områden.

* Vad tobaksbolagen gjort är inte riktigt klargjort. Att de försökt hålla inne med egen forskning att tobaksrökning är farligt är bevisat men att de skulle ha köpt oberoende forskare att säga att det är ofarligt är det inte. I alla fall inte i skrivande stund. Om de med hot skulle ha försökt hindra såna forskare vet jag inte.

Klimatfrågan sopas under mattan

Hämtad från bloggen Livet i Frösunda

Jag är tydligen inte ensam om att tycka att vanligt folk inte är intresserat av klimatdebatten längre. Skandalerna kring Climategate, Himalayagate och andra avslöjanden plus det fantastiska misslyckandet i Köpenhamn december 2009 har effektivt tagit död på folks förtroende för hela frågan. Risken är väl dock att folk tappar förtroende för vetenskap och forskare. Det får absolut inte hända! Det är en sak att folk låter sopa hela frågan under mattan för att det inte längre engagerar dom men man får inte resonera som så att det inte är vetenskapligt underbyggt.

De må ha dabbat sej å det grövsta och betett sej ovetenskapligt, dessa kära forskare, men de sysslar ändock med vetenskapliga studier och de måste få en chans att tänka om eller åtminstone tänka i nyare banor. Som exemplen med Johan Rockström och Pär Holmgren dock visar har alarmismen inom AGW-industrin blivit aktivistisk och man kör på som om vetenskapen är bevisad. Denna aktivism har fångat vissa men inte alla, som första länken i brödtexten ovan visar på. Samtidigt äger verkligt klimatpåverkande händelser rum i Indonesien. Vulkanen Merapi (vars namn betyder eldberget) håller på för fullt och ställer till stora problem på den östra delen av huvudön Java.
Merapi, bilden tagen 2005.
 Vulkanen bygger upp till ett utbrott kraftigare än på många år och verkar kunna hota den största staden i regionen, Yogyakarta. Enligt vulkanologer kan Merapi ibland bli rätt våldsam.

Förresten så krossades myten om att oljebolagen skulle förse kritiker gentemot AGW-hypotesen med pengar nu i kongress- och senatsvalet i USA 2 november. Det skulle då också bl a folkomröstas om att temporärt stoppa den lag som lägger en pålaga på alla utsläpp av koldioxid i Californien. Det mesta av pengarna gick till nejsidan, som vann, och nu avslöjas de små fula tricken som nejsidan använde sej av för att vinna den omröstningen.

Populära inlägg