torsdag 6 mars 2014

Dökött

Nya köttlarm kommer och Livsmedelsverket anser sej ha fått vatten på sina kvarnar. De vill ju förstås att vi ska leva som asketiska munkar, med så lite kött som möjligt. Det är väl klimatdravlet som lurar i vassen, antar jag. Det eller vegetarianismens läror. Undertecknad anser att problemet inte ligger i vad vi äter, utan i mängden vi äter varje gång samt hur maten är preparerad. Det där amerikanska och brittiska sättet att tillaga kött på, dvs där det är nästintill rått inuti, är direkt farligt många gånger. Att äta det är inte tillrådligt. Kött ska stekas igenom noga.

Mängden per portion och måltid är också en viktig faktor. Jag har aldrig trott på tallriksmodellen, men ett sätt att minska på ätandet är att ta en mindre tallrik. Vi behöver inte en pizzatallrik för köttfärssås eller biff med lök. Mer grönsaker bör förstås ätas, eller snarare fler grönsaker. Vi är för vana vid salladsblad, tomater och gurka. Vissa väljer äckelgrönsaker som broccoli eller brysselkål. Det är något jag aldrig kunnat med. Hur jag än försöker får jag inte ner dessa två. Varför inte prova fisk som alternativ? Fisk täcker in såväl grönsaker som kött vad gäller näringsämnen.

Det ska tilläggas att potatis och andra rotfrukter inte behöver ätas varje gång. Det räcker med vanliga grönsaker och väl tillagad kötträtt eller fisk. Vi människor har ätit tillagat kött i över en miljon år, av studier på vår DNA och studier av gamla härdar att döma. Hur många har drabbats av cancer genom åren på grund av den dieten? Nej, jag tror mer på hur vi äter och vilken kvalitet det är på köttet. Kvaliteten har jag inte tagit upp hittills. Det är för lite fett i köttet och för mycket stresshormoner från hanteringen av djuren dagarna innan slakt. Djuren gillar inte det industrimässiga i hanteringen av dom själva (inte vi heller för den delen) så de släpper ut stresshormoner som gör köttet dåligt. Där har vi en större bov än själva köttet självt."Just like his old father before him
Who served in the great war would sing
We're proud to serve Kaiser or King"

Populära inlägg