söndag 1 februari 2015

Viktig artikel om begreppet demokrati

Ingemar Nordin på Klimatupplysningen har skrivit en intressant och mycket viktig artikel om demokrati som begrepp och de hot som finns mot demokratin. Jag tycker alla ska läsa den och se vilka människor det är som driver klimatfrågan framåt. Man blir faktiskt mörkrädd när man ser att det finns såna fascisttendenser hos människor som har poster nära makten. Jag bidrar med ett utdrag ur artikeln så ni får se vad det är Nordin skriver:

"Vi är, skulle jag vilja hävda, så sakteliga på väg in i ett auktoritärt samhälle. Ty det som utmärker ett auktoritärt samhälle är att det vilar på dogmer som inte får ifrågasättas: Att Gud existerar, att Jorden är universums medelpunkt, att det är en historisk nödvändighet att kommunismen kommer att segra, att den vita rasen är överlägsen alla andra, osv. I ett auktoritärt samhälle lärs sådana här dogmer ut via kyrkor, skolor, universitet och media. På samma sätt håller det på att bli i Sverige med domedagsprofetiorna om klimatets oundvikliga och katastrofala uppvärmning om vi inte med alla medel drastiskt drar ned våra koldioxidutsläpp. Inte ens de mest extrema profetiorna får ifrågasättas."

Speciellt farligt är det när vi ser fascismen ute i vida världen och försöker bekämpa den men inte ser en liknande form av fascism på hemmaplan. Det stora hotet kommer inte från invandringsfientliga slagskämpar eller fönsterkrossande röda aktivister, utan från människor som anser att demokratin är ett hot mot deras maktposition och de använder klimatfrågan för att förstärka denna position, helst på demokratins bekostnad. Titta inte på Syndikalisterna eller Svenskarnas parti, dessa är amatörer. Nej, titta på de Ingemar Nordin nämner i sin artikel.

Det är bättre att låta vetenskapen sköta sitt, mina kära politiker och åsiktsmaskiner. Ge dom gärna pengar för att forska vidare med, men det ska inte vara med förbehållet att de ska komma med resultat ni gillar. Det ska vara sånt som för samhället i gemen framåt. Som detta med blandningen av neandertalare och moderna människor till dom vi är idag. Klimatfrågan behöver inte infekteras av politiker och åsiktsmaskiner. Den ska avgöras av folk som kan sin sak och inte låter sej påverkas av folk med auktoritära åsikter. Jag avslutar med Isaac Asimov och hans kloka ord längst ner."Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.'"

Vetenskapen som smälter och rinner ut i sanden


Dags igen att skaka på huvudet och gömma det i händerna av misstro inför hur folket som ska föreställa forskare resonerar egentligen. Det handlar om att våra utsläpp av koldioxid och andra gaser påverkar vulkanerna så de får fler och kraftigare utbrott. Artikelförfattaren i TIME magazine utgår från Island och anser att bara för att glaciärerna där smälter som en följd av ökad vulkanism så är det ett bevis för att våra utsläpp skulle påverka vulkanerna på ön, och inte bara där utan över hela världen.

Det skulle alltså bli fler eruptioner, som vulkanutbrott heter på vetenskapligt språk, bara för att vi släpper ut mer växthusgaser. Hur resonerar vissa forskare egentligen? Jag förstår inte hur gaser i atmosfären ska kunna påverka nåt i det inre av planeten så till den milda grad att fler vulkaner får utbrott. Det verkar också som att antalet utbrott faktiskt minskat de senaste decennierna, vilket ju går stick i stäv med ovanstående påstående. Jag blir bara så trött ibland....
Teckning av Josh."Get up, stand up, Stand up for your rights. 
Get up, stand up, Don't give up the fight."

Populära inlägg