fredag 13 april 2012

Anekdoter från en svunnen tid

Det är inte ofta jag tänker på skolan numera. Det är ett avlägset minne som blir alltmer diffust. Men det fanns en tid då jag tänkte på tiden i skolan, främst för att de människor jag då mötte fortfarande fanns färska i mitt minne. Nu börjar de blekna för jag har inte haft någon som helst kontakt med mina forna skolkompisar på snart femton år. Därför tänkte jag stolpa upp några anekdoter från min tid i skolan, såväl grundskolan som gymnasiet, så att de finns här för alla att läsa. Kanske någon gammal kompis ser dom och känner igen händelserna. Jag utelämnar namn så ingen som inte vill bli publicerad ska behöva känna sej träffad.

1. Det är år 1990. Höstterminen, första året i gymnasiet. Jag är nykommen till Österportskolan i Ystad, ÖP kallad, och hittar ännu inte så bra i korridorerna. Jag har fått veta att en lektion ska äga rum på tredje våningen och söker mej till ett av trapphusen och går mer eller mindre i blindo. Väl uppe på översta trappavsatsen i trapphuset ser jag till min lättnad att jag har gått rätt och drar en väldigt djup, närmast teatralisk, suck. I samma stund kommer en grupp killar ut i trapphuset och både hör och ser min suck. En av dom säger till mej med menande min: "Var det så ansträngande att gå uppför två trappor?", varvid resten av gruppen skrattar högt. Jag har inte hjärta att korrigera dom utan låter dom gå vidare.

2. Det är någon gång i slutet av 1980-talet, jag går i högstadiet och under en långrast är jag och en kompis nere i centrala Skurup, på gågatan, och tar det lugnt. En tjej cyklar förbi och eftersom hon och vi brukar reta varandra sker också så den här gången. Hon slår till alla bromsar hon har på sin cykel för att besvara de retfulla orden min kompis sagt vilket resulterar i att hon och cykeln slår runt. Jag menar inte att hon hamnade upp och ner utan hon beskrev en perfekt 360 graders saltomortal med cykeln! Hon tappar därefter balansen och medan hon försöker komma upp skrattar vi allihop, även hon. För det blev jag och kompisen utskällda av en gammal tant som tyckte vi var oförskämda som skrattade åt tjejens olycka.

3. En tjej i min gymnasieklass fick för sej att hon skulle träna benmusklerna genom att ta varje steg uppför i trapporna i en snabb följd. Vanligtvis går man ju i normal promenadtakt uppför eller hoppar över ett antal. Hon gick således uppför tre trappor på detta vis och var helt slut när hon kom upp till den sista avsatsen. Tur att vi människor återhämtar oss snabbt för hon såg verkligen trött ut, flåsade och flämtade. Hur det blev med träningsvärken sen kommer jag inte ihåg.

4. Nu ska jag skryta för jag var den ende under min treårsperiod i högstadiet som var med samtliga tre gånger när priser skulle delas ut i en tipsrundetävling anordnad av Sparbanken i Skurup. I sjuan var jag etta, i åttan var jag nia och i nian var jag trea. De femton första fick priser och varje år var det någon ny bland dessa femton, förutom mej. Priserna vi fick var inte mycket att hurra för men de dög.

5. Jag har gjort två mål i innebandy i hela mitt liv och båda dessa har gjorts i skolan. Ett i ettan i lågstadiet och det andra i nian. Passat till många och förhindrat desto fler. Någon karriär blev det dock inte.

Fler kommer..."Alla världens storheter väger inte upp en vän."

Populära inlägg