söndag 2 januari 2011

Religion har egentligen med makt och girighet att göra

Det har sagts att religion och politik egentligen är samma sak. Visst är det så i högsta grad. Det handlar om samma sak, nämligen makt och girighet. Präster av olika slag har historiskt sett haft stor makt över befolkningen och redan innan pengar började användas blev de rika. De utnyttjar hela tiden folks behov av att tillbe något. I flera sekler har så folk och fä fått lida under maktgalna människor. Till och med nu, i vår tid och i våra moderna länder när vi förstått att vi inte behöver tillbe något, är dessa potentater starka.

Detta skrivs mot bakgrund av den naiva inställning dagens politiker har att de religiösa strömningar som skett i Afghanistan och Irak sen åren 2001 respektive 2003 är ett utslag av att folk nu är befriade från de som förtryckt dom och att de kanske går lite för långt men att de snart kommer att lugna ner sej. Tvärtom, dessa strömningar är orsakade av vad de upplever som Västs ockupation och förnedrande av folket i de här länderna. Det är konstaterat att folk som upplever att de är ockuperade blir stressade och denna stress kan ta sej uttryck i såna här yttringar. De agerar ut vad de själv anser vara en religiös plikt. I själva verket är det alltså en psykotisk reaktion på stress.

Vi lever också under nån form av stress i våra länder. Ekonomin är dålig, servicen är under isen (förmodligen täckt av den snö och is klimathotarna inte trodde skulle komma i såna rikliga mängder) och politikerna avslöjas gång på gång som lögnare. Att politikerna får fortsätta styra förstår jag inte mot bakgrund av allt detta. Vilken är den tysta massan som tillåter tjuvar och bedragare att fortsätta sina respektive värv? Tids nog kommer kanske tyvärr religiositeten att öka här också. Då har vi en perfekt grogrund för ett kommande storkrig á la trettioåriga kriget. Ett sådant krig blir som vanligt utan segrare, om vi inte räknar strikt taktiskt. På alla andra fronter blir det en förlust för oss alla. Och som alltid; politik och religion kommer att användas som svepskäl för det verkliga motiven, makt och girighet.

Grodor, grodor ur munnen far...


Yttrandefrihet i all ära men det senaste förslaget från Stefan Hanna, representant för Centern i Uppsala, borde inte få blivit sagt. Han vill nämligen införa en skatt på feta människor för att de innebär en påfrestning på samhället. Vad är nästa steg? Ska vi beskatta lytta, reumatiker, enbenta, blinda, lama, döva, Jehovas Vittnen (nog för att dom skulle behöva bli taxerade!), rasister och malmöbor extra också? Nej, är det en grupp vi borde taxera ordentligt är det dumma politiker. Detta var en groda utan dess like!

Ska man se på det hela från ett annat perspektiv är hans förslag inte bara dumt utan andas fascism också. Vill vi verkligen ha mer segregation i landet? Vem ska klassas som fet? Vilken metod ska användas, den ovetenskapliga BMI-metoden eller okulär inspektion? Jag hoppas verkligen att han tar tillbaka det illa kvickt för annars blir han bara ihågkommen som ett skämt. Men det är Centern som parti redan.

Muhammedteckningarna aktualiseras gång på gång

Nu senast en svensk verksam som hockeydomare som stängts av för att han dristat sej att publicera en karikatyr av Muhammed på Facebook. Det är att gå för långt när man stänger av en person från hans profession bara för att han deltar i en satirisk skildring och ett motstånd mot de krafter som vill kväsa all kritik gentemot religion världen över. Hans verksamhet som domare har ju inte ens med detta att göra! Hade han uttalat sej negativt om någon spelare eller ett lag hade det varit en annan femma.

Vi borde arrangera "Everybody draw Muhammed day" i år igen och då ska kanske jag vara med också. Nu är avbildandet av Jesus tillåten inom kristendomen men om man samtidigt inför en "Förstör en Jesusavbildningsdag" så vore det bra som motvikt. Kanske en "smält-ner-Buddha-statyer-dag" också? Eller "slå-sönder-en-hinduisk-staty-dag"? Vi måste i vilket fall som helst visa myndigheter som bugar alltför djupt inför religion och religiösa personer att religion och religiositet inte står ovanför kritik. Man måste få kritisera de aspekter man anser vara löjliga eller t o m farliga med religion. Nog ska väl muslimer kunna tåla att folk som inte är muslimer gör narr av deras religiösa figurer? De gör ju narr av kristna symboler hela tiden. Oss ateister gör alla narr av. Att då publicera en satirisk bild är vårt motstånd.

Populära inlägg