fredag 17 augusti 2012

Slöseri med legala resurser

Ipredlagen som infördes för ett antal år sen är en flopp. Vad som än uttrycks i den propagandaskrift DN skriver så är det en flopp. Inte ens om jag vore emot fildelning i alla dess former skulle jag kalla det en succé då man räknat med flera hundra fall varje år och endast fått till elva totalt sen lagens införande. Hollywood och andra mediekanaler ville ha lagen och fick den också, över folkets huvuden. Den gör nämligen hundratusentals personer till kriminella. Och vad är det man jagar? Jo, de som laddar hem enstaka skivor och/eller filmer. De som gör sej en hacka på piratkopiering, de som inte hör till kategorin fildelare, kommer med all säkerhet oftast undan, av olika skäl. Det kommer bli precis som i USA att det blir småbarnsföräldrar, gamla som knappt vet vad en dator är eller nån lättlurad stackare som kommer att åka dit. I USA har t o m döda anklagats!

Nu har polisen och åklagarna inrättat specialenheter för att jaga fildelare. Jag kallar det ett slöseri med resurser och pengar, ett slöseri som endast slås av jakten på knarklangare och klimatdravlet. När kommer rapporterna som säger att polisens förmåga att klara upp riktig kriminalitet har minskat pga satsningen på småfisk? De borde satsa mer resurser istället på inbrott, mord, smuggling och identitetsstöld. De är väldigt säkra på sin sak, att Högsta domstolen ska ge dom fritt fram att jaga hej vilt på internet. Hur resonerar de om denna instans kommer med ett för dom negativt beslut? Kommer de göra samma sak som man gjorde i Irland när folket där röstade nej till Lissabonfördraget?

Jurister är så trista när de lagt sina näsor i sina böcker. De blir så världsfrånvända då. De ser inte att fildelningen på internet egentligen är samma sak som under kassetternas tid. Man spelade in från skiva och delade med sej till andra. Varför är film- och musikindustrin så rädd för att folk delar med sej smakbitar till andra? Varför sitter man och hotar vanligt folk med både gud och fan över småsaker? Är prestigen och girigheten så stor att man tror att en enda liten låt eller kopia av en film är detsamma som världens undergång? Vems undergång menar vi då förresten?

Mitt i all denna svada är det betryggande att veta att den normala fildelningen, ni vet den som bara handlar om att ladda hem småbitar här och där, fortsätter som förut. Den går nog inte att stoppa. Det är en universell best som inte kan stoppas såvida inte internet släcks ner och det kommer inte att ske i rödaste rappet.  För fildelningen är en så försumbar del av all trafik. 2005 presenterades siffror som visar att närmare 90 % av all trafik över internet var skräppost. Var är satsningen på att bekämpa skräpposten? Filter i epostlådorna och antivirusprogram som stoppar den vid grinden, som en viss kille, är bara preventiva och passiva medel. Någon enstaka har åkt dit för att ha skickat miljoner skräppostmeddelanden men det verkar inte finnas någon större vilja att stoppa detta.

Istället jagar man småfisk med dynamit. Dynamit som dessutom är väldigt ineffektiv...


"Att läsa tidningar är som att klia ett myggbett. Det lindrar lite men ökar klådan."

Populära inlägg