söndag 29 september 2013

Lastfartyg genom isen i Arktis - tack vare starkare skrov

Ett fartyg lastat med kol på väg från Canada till Finland har tagit sej genom isen i Arktis, via den så kallade Nordvästpassagen, som faktiskt har använts ett bra tag nu. Varför är då detta genombrott så viktigt? Jo, det är för att fartygen av idag har starkare skrov så de kan ta sej genom isen vår, sommartid och höst. Det är det enkla skälet - och det enda skälet. Nåt klimatdravel om att människan skulle värma upp isen genom utsläpp av koldioxid behövs inte, men nämns i DNs artikel ändå. Bara för formens skull.
Atomubåten Nautilus. Bild från Wikipedia.
Den 3 augusti 1958 gick atomubåten Nautilus under isen vid Nordpolen och hade det inte varit för folks närmast oresonliga motvilja gentemot atomkraft hade det säkert varit bättre med transporter under isen sommar såväl som vinter. Jag kan tänka mej en hel flotta med transportubåtar som förflyttar gods till och från Nordamerika och Europa. Jag kan också tänka mej om ca 10 år att ingen skriker om att isen vare sej ökar eller minskar eftersom skroven då är ännu starkare än idag. Jag är förvånad att ingen tänkt på starkare skrov tidigare..."An original idea. That can't be too hard. The library must be full of them."

Fotosalongen: Minnen från sommaren

Vi hade en helt acceptabel sommar i år. Inte överdrivet varm, inte kall heller. Så där perfekt som man skulle kunna önska att en sommar var varje år. Den är nu slut sen nästan en månad tillbaka och hösten har kommit, med sedvanlig kyla och blåst. Men den här hösten verkar bli fin och färgrik så jag som fotograf har inget att klaga på. Idag ska vi minnas sommaren. Kanske hösten blir nåt att minnas med? Sommaren är sol, bad, fina bilar, utställningar, utflykter, evenemang, blommor och bin samt allt grönt som bara kan finnas. Det är också regn, åska och härliga oljud. Vad kommer du ihåg av den här sommaren som var?

"Ett nej är alltid ett nej!""

Populära inlägg