torsdag 20 februari 2014

Historiehörnan: Var hör fornfynd hemma nånstans?

Man kan tycka att ett fornfynd bäst hör hemma på ett museum, men den debatt inom forskningsvärlden som nu kanske sätter igång på grund av ett inslag i SVTs "Antikrundan" får i alla fall mej att fundera över om alla fornfynd verkligen ska sitta på en dammig hylla i förrådet till ett museum där knappt nån får se det. Hade jag hittat nåt av värde och lämnat in det till ett museum hade jag nog velat att det fyndet skulle sitta i en monter tillsammans med annat från samma tidsperiod, men troligtvis hamnar det nog i samlingarna. Det hittas väldigt mycket i jorden varje år från medeltiden och bakåt i tiden, av vilka de allra flesta fynden är vardagsföremål, krukskärvor, tallrikar, fat och liknande.

De allra mest prominenta fynden kan väl doneras och visas upp som ett bevis på att våra förfäder minsann kunde göra nåt fint dom med. Men de som inte visar sej ha nåt stort kulturellt värde, utan är så vanligt förekommande att man bokstavligt talat kan gödsla med dom, borde man få ha hemma och visa upp i sitt egna museum. Hellre det än att de försvinner in i de stora museernas arkiv och förråd för att kanske aldrig ses mer igen. Kanske skulle folk i en viss trakt gå ihop om de fynd man hittat och öppna ett eget museum? Om inte annat så uppmuntrar man ju privat företagande genom att öppna små friluftsmuseer för de fynd man gör i markerna.

Jag tycker museerna och arkeologerna är lite väl överbeskyddande i fråga om var fornfynd hör hemma. Stora och viktiga fynd bör förstås hamna på de stora museerna men småfynden tycker jag gott kan stanna i privat ägo, förutsatt att man visar upp det för andra, gratis eller mot betalning. Det är min åsikt. Sen har arkeologen Anna Ölund förstås rätt i att man inte ska köpa och sälja fornfynd utan vidare."Everything in Australia is trying to kill you, haven't you heard? Half of the ten deadliest snakes in the world live in Queensland. And then there are the poisonous spiders and the jellyfish. Not to mention the crocs and the great white sharks. Another point in favor of New Zealand. Very benign place, En Zed."

Populära inlägg