lördag 11 maj 2013

Astronomitråden: Konjunktion mellan tre planeter

Sunset Triangle (splash)
Så här ser det ut den 26 maj när de tre planeterna syns nära varandra i skyn. Bild från Nasa.
Från och med i kväll den 11 maj kan den hågade se tre planeter, Jupiter, Venus och Merkurius i en nära konjunktion vid solnedgången. Den 26 maj är det extra speciellt för då syns de speciellt nära varann på himlen.

Mer om denna händelse finns att läsa på NASAs hemsida.
"Jag är helt unik, som alla andra"

Europa är en enda stor familj


Tidigare DNA-studier har redan fastslagit detta till olika grad och denna senaste utförda studien har ännu mer fastslagit det; européer är i stort sett en enda stor familj av nästan en miljard människor. Inte ens folk i östra delen av världsdelen (Turkiet, Syrien, västra Iran, Irak och Kaukasus) kommer undan. Vi verkar ha gemensamma förfäder så sent i historien som ca 2000 år sen. Antikens skribenter som talade om blandning hej vilt mellan olika folkslag hade alltså rätt.

Europa har länge varit en mötesplats för olika folkslag och enskilda grupper som velat söka lyckan här. Redan arkeologin stöder denna syn och fler småriken än någon annanstans verkar ha uppkommit här som en följd av denna smältdegel av människor. Rörelserna hos dagens människor ger en indikation hur man rörde sej förr i tiden för vägarna är i stort sett desamma som för 2000 år sen. Det kommer nog att fortsätta vara så här en bra tid framöver också. Den genetiska blandningen fortsätter."Drömmen om ett förenat Europa har ingen utsikt att bli verklighet. Man gör ingen omelett på hårdkokta ägg."

Populära inlägg