lördag 7 februari 2009

Växtlivet kan hotas om koldioxiden minskas

Här kommer ett anti-AGW-hot - om mängden koldioxid minskar i atmosfären kommer mycket av det nuvarande växtlivet att dö ut och följaktligen många av djuren som lever av dessa plantor. Det är dr Tim Ball, pensionerad professor i klimatologi, som står för denna varning. Han är känd AGW-skeptiker och en man kan kalla klimatrealist.

Enligt rapporter är den nuvarande koncentrationen av koldioxid i atmosfären 380 ppm (dvs 0,0038 % av den totala atmosfären). Växtlivet saktar ner sin tillväxt vid 220 ppm slutar helt vid 150 ppm. De flesta plantor växer 2 till 3 gånger snabbare vid 1200 till 1500 ppm, men det optimala intervallet är 800 till 1000 ppm. Om det skulle gå att ta bort koldioxiden ur atmosfären som klimattöntarna vill (med Al Gore, James "hockeyklubban" Hansen, Greenpeace och några andra i spetsen) kommer livet på jorden att dö ut helt. Men det kanske är vad de vill.

Nu är allt detta förstås spekulationer. Det finns ju ingen som kan förutspå framtiden hundraprocentigt men vi ska nog vara försiktiga med att fiffla för mycket med nåt som är fullt naturligt. Vi släpper ut CO2, det gör alla andra levande varelser och plantor. Växtlivet tar hand om mycket av detta liksom havet och sen återförs detta i atmosfären i de beståndsdelar som en gång var koldioxid, dvs kol och syre. Den som klagar på detta kretslopp måste sannerligen vara en förnekare.

AGW-glorifiering i Affärsvärlden

Jag tänker inte skriva nåt stort för artikeln beskriver dumheterna kring bråket mellan AGW-troende och deras kritiker bra nog. Det är så partiskt skrivet att man undrar var opartiskheten tagit vägen inom journalistkåren. Varför får endast en AGW-troende filosof komma till tals mot slutet? Det börjar likna fildelningsdebatten där företrädare för skiv- och filmbolagen oftast får sista ordet i artiklarna. Läs kommentarerna istället eller titta på Maggies blogg. Hon beskriver det bra, så bra att jag inte behöver skriva nåt själv.

Uppdatering 090210: Upptäckte stavfel.

Populära inlägg