söndag 8 september 2013

Bisarra händelser

Mitt i allt klagande på politiker och klimatfrågan, som aldrig vill dö trots att jag dödförklarat den, och alla vetenskapliga spörsmål jag ofta tar upp skriver jag ibland saker som inte alls har med detta att göra, bara för att visa att jag verkligen lägger örat mot rälsen. Det finns saker som intresserar mej ganska mycket och det är liksom min plikt att vidarebefordra dom till eventuella läsare här.

Här har vi nu en sån sak som intresserar mej, den sanna historien om mannen som hoppade från ett flygplan rätt ner i ett åskmoln - och överlevde. William Rankin var en 38-årig överstelöjtnant i det amerikanska flygvapnet med erfarenheter från två krig, Andra världskriget och Koreakriget. Den 26 juli 1959 var han ute på uppdrag ensam från Massachusetts till North Carolina i USA. På vägen mötte han ett oväder, ett som meteorologerna kallar lokalt åskväder.

Det hade sitt städliknande slut på närmare 14,000 meters höjd så han steg upp över det. Men så stannade motorn och när han försökte starta hjälpmotorn för extrakraft gick spaken sönder. Enda möjligheten då var att hoppa, vilket gjorde att han hoppade rätt ner i molnet. Det enda han hade förutom fallskärmen var det han hade som skyddade honom i planet. Men han visste att han hade större chans att överleva genom att hoppa än att stanna kvar i planet.
Betydligt lugnare fallskärmshopp än det William Rankin utförde 1959. Bild från Parachuteshop.
Hoppet tog 40 minuter, mestadels för att uppåtvindar kastade honom hit och dit. Under tiden hamrade hagel och regn på hans kropp vilket gjorde honom helt mörbultad. Det värsta var dock att lufttrycket ändrades hela tiden vilket gjorde att han flera gånger tappade medvetandet. Det blixtrade omkring honom hela tiden vilket fick honom att tro att han hade dött. När han väl landade fick han vårdas i flera veckor. Det tycks dock ha gjort honom gott eftersom han sen levde i ytterligare femtio år. Men jag tror nog att han för resten av sitt liv skulle komma ihåg det som hände honom den där dagen, då ett lokalt åskväder gjorde allt för att dränka honom - i luften.
"Is God willing to prevent evil, but not able? Then he is not omnipotent. Is he able, but not willing? Then he is malevolent. Is he both able and willing? Then whence cometh evil? Is he neither able nor willing? Then why call him God?"

Populära inlägg