tisdag 9 juli 2013

Dumheter världen över: Tredje världskriget

Vi kanske kan få det tredje världskriget på halsen i alla fall. Såvida det inte redan har startat. Det var ju inte förrän i efterhand som man började benämna de tidigare världskrigen för just världskrig. Trettioåriga kriget som benämning dröjde till långt efter 1648 då man började titta tillbaka och då såg att man hade hållit på i 30 år med meningslöst våld och övergrepp.
Religion och krig hör ihop på nåt vis. Teckning av Don Addis.
Vi har Syrien sen tidigare, småbråk i olika delar av Europa som hela tiden hotar att bli värre, Egypten visar tecken till våld, men inget av detta har än så länge blivit en gemensam smältdegel av dumheter som riskerar att bli ett storkrig mellan länder. Dock får jag hela tiden känslan av att ju mer bråk som uppkommer desto mer likt krig blir det och det är religionen som i grunden styr detta. Den religiösa åskådningen vill säga. Där det finns en stark religiös vilja finns också en stark krigisk ådra. Religion ger påfallande ofta upphov till de mest horribla idéer. Eller vad sägs om rasism, främlingsfientlighet, vi-och-dom-mentalitet, utanförskap, hjärntvätt, sekterism, våld mot oliktänkande för att bara nämna några av de värsta sakerna som religiösa människor skapat.

Nu ska man akta sej för anekdotiska bevis, bara för att religion finns där krig finns behöver det inte betyda att all sorts religiöst tänkande leder till krig. Krig kan ofta startas för att man vill ha nån annans mark eller deras påstådda rikedomar. Ibland startas krig i samband med fotbollsmatcher. De religiöst färgade krigen tenderar dock att vara mer våldsamma och brutala än de flesta andra. Det stora Balkankriget under 1990-talet var till stora delar religiöst betingat då kristna och muslimer begick brott mot varandra för "den rätta trons" skull.

Var första och andra världskrigen religiöst betingade? Både ja och nej. De var främst av allt en respons på de spänningar som rått i Europa sen 1800-talets början med nationalistiska strömningar hit och dit och en önskan att hävda sej gentemot de andra stormakterna i ens närhet. Man använde sej av religionens uttryck för att rättfärdiga sin krigshets. Det var nobelt att dö för nationen på samma sätt som det tidigare var nobelt att dö för gudarna.
Han har så rätt, så rätt...
Så, har vi ett tredje världskrig på gång? Vet ej, det får de överlevande avgöra när dammet lagt sej. Kommer de religiösa fortsätta sin frammarsch? Definitivt. Tro inte att förnuftet vinner alla gånger. Men humorn vinner i alla fall och kan vi bringa våldsverkarna på fall genom att få dom att skratta har vi vunnit en delseger åt förnuftet."Humor är när förnuftet fått helfnatt"

Populära inlägg