tisdag 3 september 2013

Vetenskapshörnan: Magnus Ladulås inte i koret - var finns han då?

They seek him here,
they seek him there...

Så börjar den dikt Sir Percy Blakeney skaldar om Röda Nejlikan (sej själv alltså) och om var han är. Nu är det inte fransmän som letar här i Sverige utan svenskar och de letar inte efter en man som hjälpte franska adelsmän att undgå madame Guilloutine utan en svensk kung som ska ha fått sin gravplats i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Men faktum är att Magnus (den gamle som han kallades av sin samtid) inte verkar ha blivit begravd där. Åtminstone inte i kyrkans kor.

Som jag tidigare skrivit här på bloggen tvivlar jag på att man ens kommer att finna Magnus i Riddarholmskyrkan överhuvud taget. Kanske han ligger nånstans i Västergötland där alla andra före honom ligger? Fortsätt söka ni, jag och alla andra väntar spänt på vad ni får fram. Skulle Magnus trots allt ligga begravd i denna kyrka ska jag sträckäta en hel prinsesstårta.
"Historia är slutsumman av alla de ting som kunde ha undvikits."

Femtio gånger dyrare att motverka klimatproblemen

Ett nytt projekt, självfinansierat så att ingen ska kunna babbla om oljeindustrin här, har dragits igång för att visa på det orimliga i att försöka lösa ett problem som förmodligen inte finns. Det kunde inte ha kommit vid en bättre tid, för nu när USAs president Obama ska träffa vår statsminister för att diskutera bland annat klimat och miljö, även om Reinfeldt inte verkar vara så villig att göra det, vilket han har all rätt att inte göra.

Det handlar om projektet 50:1 som syftar på att de åtgärder man från politiskt håll vill utföra är femtio gånger dyrare än att låta naturen sköta sej själv. Här är projektets hemsida. En serie intervjuer om det meningslösa i att försöka åtgärda det som kallas klimatproblem har genomförts och kommer att fortsätta genomföras. Tjeckiens tidigare president Vaclav Havel är en av dom som ska intervjuas. Det är dags att visa politikerna hur det egentligen ligger till.

Då är frågan om politikerna man vill ska se detta låter sej övertalas att ens titta åt detta projekt.
"If I'm going to sing like someone else, then I don't need to sing at all."

Populära inlägg