fredag 17 oktober 2014

Hur man gör en myndighet impopulär

Som tjänsteman vid ett statligt verk som utför en handling i statens tjänst förväntas man vara effektiv och sparsam med pengarna man fått till sitt förfogande. Inga extravaganser eller ens överdrivna dyra vanor får ingå i de pengar man använder, för det är ju våra pengar de använder. Därför är nyheten om att tjänstemän i Migrationsverkets tjänst bor på lyxhotell efter att ha utfört utvisningar väldigt störande i mina ögon. Inte så att man bor på lyxhotell efter att ha utfört utvisningen, utan att man använder pengar som är budgeterade och som kommer att saknas på annat håll i den budgeten, bara för att man har anslagit massvis med miljoner kr till vistelser som inkluderar spa och golfbanor. Det är slöseri, mina damer och herrar!

Jag kan förstå att man behöver vila efter en lång resa till ett annat land, för att sen utföra sitt jobb, men flera nätter, två till tre är uppenbarligen normen? Det har blivit praxis också. Sen när är lyxvistelser praxis? Det är till och med obligatoriskt, de tvingas bo i lyx, bara för att det är "praxis". Fackpampar, höga tjänstemän inom våra myndigheter och vissa politiker kan man tänka sej att detta är vardagsmat för, men inte på lägre nivå som ju detta är, Det sticker i ögonen på många att de bor på lyxhotell, förstås, även om själva vistelsen inte sticker i ögonen på mej. Det är att man budgeterar med vistelsen i åtanke, dvs traditionen, som gör det.

Jag kan acceptera en natt eller två på ett bra hotell efter utfört värv. Men det ska snarare vara undantag än regel att man ger denna ynnest till människor som inte ens jobbar på Migrationsverket. Vad tycker folket där om att utomstående får leva lyxliv för pengar som borde gått till dom? Det gör ju inte heller Migrationsverket populärare i folks ögon. Men så är inte myndigheterna direkt ute efter att vinna popularitetstävlingar. Men de ska ha vårat förtroende, vilket dom inte får från mitt håll när det visar sej att man slösar bort pengar på grund av praxis."You spend my money
You drink my best red wine
You think it's funny
To see me all the time
Sitting with my head hanging down
Treating me just like a clown
You spend my money
But come on, honey, don't waste my time"

Populära inlägg