tisdag 21 december 2010

För alla er som trodde julen var en kristen angelägenhet

Nativitetsscenen, här är det tillåtet att leka med maten.

Detta inlägg på SVDs opinionsida är bra läsning för alla kristna och andra som tror att Jesus föddes 25 december. Jag har tidigare redogjort för min syn på det hela och tänker inte ta upp det igen. Christer Sturmarks och Patrik Lindenfors artikel passar så bra som inledning. De kunde ha nämnt Mithras, Horus och några andra också som enligt myten föddes 25 december och att allt detta återger att solen återföds varje år vid detta datum då den går upp i Jungfruns tecken. Vid tillfälle ska jag leta fram vad jag skrev i ämnet och lägga upp det här igen.

Könskvotering är ren idioti!

Lego City, här har feministerna nåt att bita i

När jag först började läsa Genusnytt var jag osäker på om Pär Ström verkligen var en äkta skeptiker av feminister eller bara en kverulant som var besviken på deras prominenta position i dagens debattsamhälle. Men ju mer jag läst desto mer säker har jag blivit på att hans kritik av feminismen av idag är befogad och efter att ha läst detta alster i Aftonbladet om att könskvotera lego är jag säker på att feminismen av idag inte är berättigad. Den är på gränsen till ond!

Ur artikeln kan följande citeras: "Vi har båda döttrar mellan sex och sju år. Den ålder då de flesta pojkar önskar sig häftiga legobyggen mer än något annat. Och den målgrupp till vilken Lego riktar sin massiva reklam för allt från groteska rymdmonster till vidunderliga undervattensskepp.
Inspirerad av sin nioårige storebror önskar sig hans snart sexåriga syster också ett legobygge i år. Hon vill ha ett ”legosjukhus med doktor”. Sjukhusen är dessvärre helt borttagna ur Legos sortiment i år visar det sig."

Lego har alltid varit mer inriktat till pojkar. Från min barndom vill jag minnas att flickorna inte alls brydde sej om lego i nån form, inte ens då det fanns sånt som var specifikt riktat till dom. Det är synd att det dottern ville ha var slut men så kan det gå. Det kanske inte sålde tillräckligt bra och företagen har inte råd att satsa för mycket på en sak som kanske bara säljer i några få exemplar.

Att över huvud taget diskutera könskvotering är ett hån mot både män och kvinnor. Den eller de som kan komma på en sån sak borde stekas över sakta eld. Min främsta kritik av kvotering är att det är som ett lotteri. Man vet inte vad man får för person i ett företags styrelse. Och varför skulle bara styrelser ha kvotering? Varför inte kvotera på fabriksgolven eller kontoren? Varför kvoterar vi inte bland feministernas egna led?

Tanja Bergkvist har sin genustrumpet, här är genusgitarren i legoversion!
Nej, kvotering enligt kön är ren idioti. Det är framför allt vilka som passar ihop som avgör hur en styrelse kommer att fungera. Att tvinga folk att samarbeta går visserligen en kortare tid men det måste finnas nån form av personkemi där också. Med kvotering blir det som sagt ett lotteri. Forrest Gump hade rätt om chokladasken men i fråga om kvotering och feminism är det alltid de äckliga bitarna man får. Den ekvationen skulle jag vilja se Tanja Bergkvist få ihop.

Noggrann undersökning av Ötzi

Ötzi som man tänker sej att han såg ut vid tiden då han levde och dog för 5300 år sen.

8 november i år genomfördes en väldigt noggrann undersökning av ismannens kropp. Man undersökte hans inre i jakt på olika likheter och skillnader mellan hans leverne för 5300 år sen och dagens leverne. Bland annat fick svenska forskare tillgång till hans maginnehåll. Tanken bakom den undersökningen var att se om magbakterierna var annorlunda mot dagens och om det finns möjligheter att utifrån detta skapa nya antibiotika alternativt få en förståelse för hur bakteriers resistens visavi antibiotika har utvecklats.

Som en liten sidolinje kan jag inflika att Ötzi gett oss en inblick i hur klimatet var i Alperna för 5300 år sen. Han verkar ha dött på hösten av pollen- och matanalys att döma, möjligen sensommaren, och han var klädd för en färd över bergen. Det ställe han hittades på, en klippskreva på 3200 meters höjd över havet nära toppen av berget Similaun, verkar ha varit i det närmaste isfritt vid tiden för hans bortgång och först efteråt har snön packats ovanpå honom och på så vis konserverat honom i 5300 år ända till 1991 då två tyska turister, Helmut och Erika Simon, hittade honom.

I sej ger ju mängden snö inte många indikationer på hur varmt eller kallt det varit i Alperna under dessa 5000 år, bara att det varit fuktigt nog för att snön ska packas till en glaciär. Men man vet att glaciären i klippskrevan smält och frusit igen under perioden.

Populära inlägg