måndag 19 juli 2010

Jag använder fortfarande CD att lagra musik, bilder etc på

Läste igår i SVD om att försäljningen av brännbara medier, CD-R, CD-RW osv har gått ner med 30 %, åtminstone enligt statistik. Dessa 30 % ska enligt organisationen Copyswede motsvara 100 miljoner kr som artister och upphovsmän går miste om. De har då räknat grovt enligt principen att det kostar 2 öre per inspelningsbar minut på sådana här medier som de jag nämnt ovan plus mp3-spelare. Men det går ju bra för försäljningen av musik. I alla fall rapporteras det om hur bra det går för artisterna. Vad betyder då en nedgång i försäljningen av CD-R och andra medier?

Läser man sen Emmas och andras bloggar får man en inblick i den moderna tiden, CD är obsolet, urmodigt, gårdagens teknik. Framtiden tillhör stora hårddiskar, USB-minnen och Blu-Ray. T o m DVD är på gränsen till att tillhöra gårdagens teknik. Mobiltelefoner har numera också stor lagringsteknik och allt detta gillar inte Copyswede och andra girigbukar, som naturligtvis inte alls har skaparna av ett verk i åtanke, men som bara tänker på de pengar man kan få in för egen del. Därför vill nu dessa giriga organisationer ha en del av den kakan också. Det skulle inte förvåna mej om de lyckas förvrida huvudena på politikerna än en gång och inbilla dom att världen går under om de inte får ta del av de pengar som genereras genom försäljning av nallar, hårddiskar och USB-minnen. Men vi kan alltid hoppas att de går på pumpen den här gången.

Och här sitter alltså jag och är en bakåtsträvare i sammanhanget. USB-minne ska jag köpa förstås, glömmer av nån anledning alltid att göra det, och när jag får råd ska jag köpa en modernare Mac med större hårddisk så jag kommer inte att helt vara i bakvattnet. Men jag gillar ändå formatet med CD-R på nåt vis. Svårt att beskriva varför men jag gillar dessa skivor. Men det är klart att de inte alls slår ett antal USB-minnen. Vi får väl se vad jag gör med CD i framtiden. En del av dom börjar se lite skamfilade ut. Dags för en överföring kanske?

Uppdatering: Jag köpte ett USB-minne av märke Kingston på Expert idag. 349 kr för 8 GB var väl inte speciellt billigt men det funkar. Jag planerar att köpa fler när jag får råd.

En lite sorgligare nyhet. Stephen Schneider, en av de mest kända klimatforskarna i USA, har dött 65 år gammal efter en hjärtattack. Han var på AGW-sidan så hans åsikter höll jag inte med om. Inte desto mindre måste hans familj har det svårt nu och jag känner med dom nu.

Populära inlägg