onsdag 25 januari 2012

Världen och dess resurser mår bra, det är vi människor som mår dåligt


Man behöver inte vara forskare för att förstå den här länken. Endast 5 % av världens tillgängliga vatten utnyttjas varje år, ändå är det stridigheter om vattnet. Problemet är alltså inte att vi överutnyttjar vår planet, vi underutnyttjar den totalt sett och överbelastar den på fel platser genom att bo för trångt där vatten och annat saknas för att kunna upprätthålla en större population.

Således kan det konstateras att vår planet mår bra men vi människor mår dåligt, rika som fattiga. De rika för att vi har det så bra och de fattiga för att vi har det så dåligt och för att vi bor på fel platser. Vad ska vi göra åt det? Vi kan ju inte gärna skjuta alla fattiga nu när vi vet att det finns vatten och mat åt alla. Måste en del ha mer än andra? Då talar jag inte om de allra rikaste. De har sitt på det torra och bebor en så liten del av jorden att det är löjligt att anklaga dom. Nej, jag talar om de i den övre medelklassen som breder ut sej och tar mark från de som också skulle behöva mark. Framför allt är det de nyrika som bär den största skulden här. Mindre än 20 % av jordens landyta används kontinuerligt och bara 3 % av den är städer. Det borde alltså finnas mark för alla så det t o m blir över till alla andra djurarter.

En sak som borde kunna gå att genomföra är att se till att höja de fattigas levnadsstandard. Bättre vatten, bättre hushåll, bättre tillagningsmöjligheter, större och säkrare hus, bättre kommunikationer, mer småjobb och uppmuntrande av privata satsningar inom alla sektorer. Politikerna får också sluta spendera de biståndspengar som kommer in på sej själva. Det är pengar som är till för att hjälpa fattiga att bli mindre fattiga. Vi kanske ska överväga att sluta ge pengar till stater vars politiker och tjänstemän snor dom för egen del.

Vi är sju miljarder människor i världen just nu, enligt beräkningar, och det är faktiskt inte mycket. Skulle alla människor ställa sej på rad invid varandra så långt det bara går och i olika led efter led med en armlängds avstånd såväl sidledes som framför och bakom skulle alla dessa få plats i Lappland eller på Kreta. Ingen av dessa platser syns speciellt väl från rymden om man inte vet var man ska leta eller har en bra kamera som kan zooma in på områdena ifråga. Vi har nog plats för lite fler människor men då måste vi se till att alla bor på platser där vatten finns utan problem. Öknar, halvöknar, tundror och bergsområden är inte bra ställen för stora populationer.

Kommer nästa krig att handla om såna tillgångar tro?


"But he loves you!"

Är det kylan som gör alla tokiga?


Först läser man om hur journalister förvandlar utnyttjande av barn till en sockersöt historia om kärlek över gränserna, sen om hur fiskar blir dumma av koldioxid. Nu tänker jag gå så långt som att säga att det är kylan som precis dragit in över Europa som får journalisterna att bli helsnurriga.

För det första, hade en manlig lärare kommit undan lika lätt i pressen som den här kvinnan gjort? För det andra, fiskarna var med om ett experiment (vem gav forskarna tillåtelse till det?) under kontrollerade former som skulle "återge verkliga förhållanden" men alla som kan nåt om haven och kemi vet ju att ett akvarium inte på långa vägar kan återge de förhållanden som råder i haven. Det är nog inte bara Nemo som gått förlorad här, jag tror forskarna har inhalerat lite för mycket co2. Experiment i all ära men detta visar bara på två saker, dels det faktum att den koncentration av koldioxid som krävs för att göra fiskar slöa kan bara frambringas om jordskorpan öppnas på vid gavel som i Sibirien för ca 250 miljoner år sen och släpper ut det som finns där i en massiv explosion, dels att de forskare som utfört experimentet bara är ute efter att tjäna pengar på klimatbluffen.

Det var -19,4 hemmavid i morse. Alldeles för kallt för att man ska kunna tänka ordentligt. Rysskylan, som en tidning kallar den, har kommit in. Det är samma kyla som en tysk meteorologisida varnade om för två veckor sen och som Piers Corbyn också pratade om, fast den kom nästan tre veckor senare än han trodde. Åtminstone tror jag att det är tre veckor senare jämfört med det jag läste strax före jul. Nu är den här i alla fall och vi får väl stå ut med den. Alperna får väl ta smällen som vanligt. Liksom journalisterna som kommer att skrika om onaturligt väder. Det ska bli intressant att läsa om hur helt normal kyla är ett bevis på global uppvärmning.

Kanske solstormen får en del människors synapser att fungera normalt igen? En del av dom njöt i alla fall av utkastningens resultat.

"Bakterier uppför sej smartare än människor"

Populära inlägg